Timișoara va avea 68 de kilometri de piste noi pentru biciclete

in EcoLIFESTYLE, Transport 5 May 2020 595 Views

85.000 de euro au fost aloca╚Ťi de Prim─âria Timi╚Öoara pentru construirea, pe 55 de str─âzi, a 86 de kilometri de piste pentru biciclete, care se vor ad─âuga celor 106 kilometri existen╚Ťi. De asemenea, ora╚Öul va beneficia de ╚Öapte tramvaie noi.

Foto: Piste de biciclete Timișoara

O asociere format─â din trei firme (din Bucure╚Öti, Bac─âu ╚Öi Cluj) a c├ó╚Ötigat licita╚Ťia pentru a ├«ntocmi studiul de fezabilitate ╚Öi proiectul tehnic pentru dezvoltarea traseelor speciale pentru bicicli╚Öti pe o lungime de aproximativ 68 de kilometri. Suma maxim─â disponibil─â a fost de cca. 150.000 de euro cu tot cu TVA, ├«ns─â oferta f─âcut─â de cele trei firme a fost de 85.000 de euro, cu tot cu TVA.

├Än acest proiect este prev─âzut─â ╚Öi realizarea de parc─âri pentru biciclete, de-a lungul acestor trasee, precum ╚Öi dublarea sta╚Ťiilor existente VeloTM, sistemul de bike sharing din Timi╚Öoara.

Proiectul trebuie s─â respecte ╚Öi normativele ├«n vigoare privind pistele de biciclete, asta ├«nsemn├ónd, printre altele, o l─â╚Ťime de 0,75 metri ╚Öi s─â se afle la o distan╚Ť─â de siguran╚Ť─â fa╚Ť─â de traficul rutier de minimum 1,5 metri.

Pe unele din cele 55 de str─âzi men╚Ťionate ├«n proiect exist─â deja piste, ├«ns─â, potrivit tion.ro, este vorba fie de tronsoane de pe aceste str─âzi unde pistele erau ├«ntrerupte, fie de reg├óndirea unor piste existente pentru g─âsirea unor solu╚Ťii mai bune.

Publica╚Ťia Green Report, ├«n parteneriat cu Raiffesen Bank, va organiza luni, 11 mai, dezbaterea Transportul urban ├«n crizele de s─ân─âtate public─â – oportunit─â╚Ťi ╚Öi perspective. Evenimentul va fi transmis─â online pe at├ót pe site-ul Green Report, c├ót ╚Öi pe pagina de facebook a publica╚Ťiei ├«n intervalul 10:00 ÔÇô 11:30.

╚śapte tramvaie noi

Agen╚Ťia pentru Dezvoltare Regional─â (ADR) Vest ╚Öi Prim─âria Municipiului Timi╚Öoara au semnat, pe 5 mai 2020, contractul de finan┼úare pentru cea de-a treia etap─â a investi┼úiei privind ├«nnoirea flotei de tramvaie.

Prin etapa a treia a proiectului se asigur─â practic finan┼úare pentru achizi┼úia a ├«nc─â ╚Öapte tramvaie cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic ╚Öi adaptate nevoilor persoanelor cu mobilitate redus─â. Noile vehicule vor circula pe linia 9 din Timi┼čoara.

Tramvaiele vor fi echipate cu instala╚Ťii de aer condi╚Ťionat, ├«nc─âlzire prin conversie ╚Öi ├«nc─âlzire prin conduc╚Ťie termic─â ├«n scaune, sisteme de informare a c─âl─âtorilor interior-exterior, sisteme audio-video pentru publicitate, supraveghere video pentru siguran╚Ťa c─âl─âtorilor, precum ╚Öi sisteme de monitorizare ╚Öi de e-ticketing.

Timi┼čoara va beneficia ├«n total de 21 de tramvaie noi prin cele trei proiecte derulate ├«n cadrul Regio ÔÇô Programul Opera┼úional Reginal (Regio-POR) 2014-2020. Investi╚Ťia are ca obiectiv cre╚Öterea gradului de confort al c─âl─âtorilor, a vitezei medii de deplasare ╚Öi a accesibilit─â╚Ťii tramvaielor, astfel ├«nc├ót transportul public s─â devin─â c├ót mai atractiv pentru locuitorii ora┼čului ┼či vizitatori.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii