Timmermans: Ecologiştii trebuie să facă presiuni asupra guvernelor naţionale

in EcoLIFESTYLE 24 May 2020 113 Views

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, le-a transmis ecologiștilor să pună presiune asupra guvernelor naţionale, pentru că ele sunt cele care opun rezistenţă măsurilor propuse de Bruxelles pentru protejarea mediului.

„Vorbiţi-mi, ţineţi-mă la curent, rămâneţi critici, însă mai ales vorbiţi cu guvernele naţionale, pentru că ele sunt cele care opun foarte des rezistenţă reformelor pe care le propune Comisia Europeană”, a declarat Timmermans în timpul unei conferinţe video organizate de două mişcări ecologiste, Fridays For Future şi Youth For Climate. „Îi vom presa atât noi, cât și Parlamentul European, însă trebuie să daţi o mână de ajutor. Trebuie să îi convingeți că este interesul lor să meargă în această direcție”.

Timmermans a făcut aceste declaraţii la două zile după prezentarea de către Comisia Europeană a propunerilor pentru apărarea biodiversităţii şi pentru o alimentaţie de calitate. Aceste măsuri, luate în cadrul unui „Pact verde”, preconizează inclusiv o reducere cu 50% a pesticidelor în agricultură până în 2030.

Organizațiile ecologice Fridays For Future şi Youth For Climate l-au interpelat vineri pe Timmermans, care răspunde de implementarea Pactului verde european, pentru a-i cere să meargă până la refacere a Politicii Agricole Comune (PAC).

Militanţii vizează primul său pilon, care se referă la ajutoarele directe pentru producţie, alocate agricultorilor în funcţie de suprafeţele agricole. Ei cer să se treacă la subvenţii condiţionate de metodele agricole utilizate şi de impactul lor asupra societăţii şi mediului.

„O parte prea mare dintre ajutoarele directe nu merg spre fermieri sau spre oamenii care muncesc pământul, ci spre marii proprietari de terenuri, există într-adevăr aici o problemă pe care trebuie să o rezolvăm”, a recunoscut Timmermans.

Însă pentru a demara o reformare a ajutoarelor, guvernele ţărilor din UE „vor trebui să-şi dea acordul şi, foarte adesea, ele sunt reticente pentru că le este teamă că aceasta va fi prea dificil pentru fermierii lor”, a atenţionat el.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii