Top 10 cele mai eficiente energetic orașe din lume

in Autoritati, Deseuri, Energie, Politici verzi, Strategii, Transport 2 October 2015 1,283 Views

De╚Öi ocup─â doar 3% din suprafa╚Ť─â P─âm├óntului, ora╚Öele sunt responsabile pentru ├«ntre 60 ╚Öi 80% din cantitatea de emisii de gaze cu efect de ser─â, produc 50% din de╚Öeurile generate la nivel global ╚Öi consum─â 75% dintre resursele naturale folosite. Exist─â ├«ns─â ora╚Öe care au reu╚Öit s─â-╚Öi reduc─â amprenta de carbon prin eficientizare energetic─â.

10_02_enef

Compania australian─â Halfprice a realizat un top al celor mai performante 10 ora╚Öe din lume ├«n ceea ce prive╚Öte eficien╚Ťa energetic─â. Reykjav├şk, Portland, Vancouver, Copenhaga, San Francisco, Oslo, Londra, Boston Malmo ╚Öi New York sunt ora╚Öele care s-au f─âcut remarcate. Iat─â pentru ce:

Reykjav├şk, capitala Islandei, le furnizeaz─â celor 120.000 de locuitori c─âldur─â, electricitate ╚Öi ap─â cald─â cu ajutorul centralelor hidroelectrice ╚Öi geotermale. ├Än plus, ├«nc─â din anul 2000, autorit─â╚Ťile au ├«nceput s─â ├«nlocuiasc─â autobuzele din sistemul de transport public cu autobuze alimentate cu hidrogen, a c─âror singure emisii sunt sub form─â de ap─â. P├ón─â ├«n 2050, ╚Öi-au propus s─â renun╚Ťe total la combustibili fosili.

10_02_enef_1

Ora╚Öul Porland, din Statele Unite, ├«ncurajeaz─â folosirea bicicletei ca mijloc de transport ╚Öi economise╚Öte energie prin ├«nlocuirea becurilor din sistemul de iluminat stradal cu becuri LED. De asemenea, a renun╚Ťat ├«n anii 1970 la o autostrad─â cu 6 benzi, pentru a construi un parc de 15 hectare pe malul r├óului Willamette. Autorit─â╚Ťile ╚Öi-au propus deja s─â foloseasc─â doar energie din surse regenerabile ├«n viitor.

10_02_enef_2

├Än Vancouver, Canada, 90% din energia consumat─â este produs─â ├«n centrale hidroelectrice, iar restul, de 10%, este ob╚Ťinut─â cu ajutorul v├óntului, soarelui sau a valurilor. ├Än 2012, autorit─â╚Ťile ╚Öi-au propus s─â fac─â din Vancouver cel mai verde ora╚Ö al lumii, p├ón─â ├«n 2020.

10_02_enef_3

Copenhaga de╚Ťine o impresionant─â ferm─â eolian─â offshore, iar o treime dintre cet─â╚Ťenii ora╚Öului folosesc bicicleta ca principal mijloc de transport. ├Än ultima vreme, locuitorii au construit numeroase gr─âdini pe acoperi╚Öurile cl─âdirilor, f─âc├ónd ca apa s─â fie absorbit─â mai u╚Öor, iar sistemul de canalizare s─â fie mai pu╚Ťin solicitat. Autorit─â╚Ťile ╚Öi-au propus s─â fac─â din Copenhaga prima capital─â cu amprent─â neutr─â de carbon din lume.

10_02_enef_4

San Francisco recicleaz─â 3 sferturi din de╚Öeurile generate de cei peste 840.000 de locuitori. ├Än plus, a interzis folosirea pungilor de plastic non-reciclabile ╚Öi a susbstan╚Ťelor chimice suspecte. Ora╚Öul nu se remarc─â ├«ns─â doar prin politicile sale referitoare la managementul de╚Öeurilor. 20% din suprafa╚Ťa sas e acoperit─â de spa╚Ťii verzi, iar folosirea ma╚Öinilor electrice este ceva comun. ┬áRecent, administra╚Ťia local─â a votat un program de investi╚Ťii de 100 de milioane de lei, pentru sus╚Ťinerea dezvolt─ârii panourilor solare, pentru eficientizare energetic─â ╚Öi instalarea de turbine eoliene pentru facilit─â╚Ťile publice.

10_02_enef_5

Oslo de╚Ťine un sistem de ├«nc─âlzire bazat ├«n propor╚Ťie de 80% pe energie regenerabil─â, ob╚Ťinut─â ├«n mare parte prin combustia propriului gunoi. De asemenea, a implementat un sistem inteligent de iluminare, care permite ajustarea luminilor ├«n func╚Ťie de vreme ╚Öi de condi╚Ťiile de trafic, ceea ce ajut─â la economisirea energiei. P├ón─â ├«n 2030, autorit─â╚Ťile ╚Öi-au propus o reducere a emisiilor de gaze cu effect de ser─â cu 50%, iar p├ón─â ├«n 2050 vor s─â ├«╚Öi neutralizeze impactul asupra mediului.

10_02_enef_6

Londra a ├«nceput deja tranzi╚Ťia c─âtre surse de energie mai eficiente, produse pe plan local. Astfel, ╚Öi-a propus s─â asigure 25% din necesarul energetic. O bun─â surs─â este sistemul de ferme eoliene offshore, Londra fiind de╚Ťin─âtoarea a 10 dintre cele 25 de astfel de ferme din ├«ntreaga lume. Administra╚Ťia local─â ╚Öi-a mai propus s─â limiteze emisiilede gaze cu efect de ser─â, prin introducerea unor taxe mari pentru ma╚Öinile poluatoare ╚Öi prin scutirea de taxe a de╚Ťin─âtorilor de ma╚Öini electrice.

10_02_enef_7

├Än 2009, administra╚Ťia ora╚Öului Boston a introdus o reglementare prin care oblig─â de╚Ťin─âtorii de cl─âdiri mari ╚Öi medii s─â ├«╚Öi raporteze consumul de energie ╚Öi ap─â. Astfel, sper─â s─â reduc─â cererea de energie cu 200 de MW p├ón─â ├«n 2017. De asemenea, autorit─â╚Ťile ╚Öi-au propus s─â reduc─â emisiile de gaze cu effect de sera cu 80% p├ón─â ├«n 2050.

10_02_enef_8

├Än Malmo, un ora╚Ö din Suedia, autorit─â╚Ťile au construit case ╚Öi birouri alimentate doar cu energie din surse regenerabile, produs─â la nivel local, pentru 10.000 de locuitori ╚Öi 20.000 de angaja╚Ťi. ├Än viitor, vor introduce m─âsuri pentru eficientizarea managementului de╚Öeurilor, pentru reducerea nevoii de transport ╚Öi pentru restaurarea biodiversit─â╚Ťii.

10_02_enef_9

New York este printre cele mai eficiente ora╚Öe din SUA atunci c├ónd vine vorba de consumul de energie. Acest lucru este posibil datorit─â sistemului de transport public, sistemului de locuin╚Ťe multifamiliale ╚Öi a cartierelor mixte. Administra╚Ťia a ├«nlocuit 11.000 de becuri care semnalizau traficul cu diode luminoase eficiente energetic, care consum─â cu 90% mai pu╚Ťin─â energie dec├ót sistemele conven╚Ťionale. P├ón─â ├«n 2017, ╚Öi-a propus s─â-╚Öi dubleze rata de reciclare, care astfel s─â ajung─â la 30%.

10_02_enef_10

Comentarii

comentarii