VIDEO Poluarea fonica ÔÇô top 10 orase cu nivel de poluare ridicat

in EcoLIFESTYLE, Poluare, Video News, Videonews 29 March 2017 1,902 Views

C├ónd ne g├óndim la poluare prima imagine care ne vine ├«n minte este aceea a unui ora╚Ö plin de fum sau a plasticului din oceane, ├«ns─â poluarea┬áse extinde dincolo de ceea ce este ├«n aer sau ├«n ap─â. Poluarea fonic─â, zgomotul ├«n care tr─âim ├«n fiecare zi, este o problem─â la fel grav─â, care se dezvolt─â ╚Öi poate avea efecte dezastroase asupra s─ân─ât─â╚Ťii.

The Noisy World from mimi on Vimeo.

Un studiu recent a constatat c─â ora╚Öul Guangzhou (China) are cel mai ridicat grad de poluare fonic─â, ├«n timp ce Zurich (Elve╚Ťia) are cel mai sc─âzut grad de poluare fonic─â.┬áDelhi (India) a fost al doilea cel mai poluat ora╚Ö din punct de vedere al zgomotului, urmat de Cairo (Egipt), Mumbai (India), Istanbul (Turcia) ╚Öi Beijing (China).

Imagine: Mimi

Barcelona (Spania), unul dintre cele dou─â ora╚Öe europene care se reg─âsest ├«n acest top 10, a fost clasat─â pe locul 7, ├«n timp ce capitalelor Mexico City (Mexic), Paris (Fran╚Ťa) ╚Öi Buenos Aires (Argentina) sau clasat pe locurile 8, 9 ╚Öi, respectiv, locul 10.

Primele cinci cele mai lini╚Ötite ora╚Öe sunt toate din Europa: Zurich (Elve╚Ťia), Viena (Austria), Oslo (Norvegia), Munchen (Germania) ╚Öi Stockholm (Suedia). ┬áAlte trei ora╚Öe germane prezente ├«n top 10 cele mai lini╚Ötite ora╚Öe sunt: Dusseldorf, locul 6, Hamburg, locul 7, ╚Öi K├Âln, locul 9. Portland (SUA) ocup─â pozi╚Ťia 8-lea, iar Amsterdam a intrat pe 10.

Pierderea auzului

Poluarea sonor─â este un factor decisiv care contribuie la pierderea auzului. Potrivit Organiza╚Ťei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS), 360 de milioane de oameni din ├«ntreaga lume au probleme cu auzul, iar 32 de milioane dintre ace╚Ötia sunt copii.

Potrivit studiului locuitorii din zonele urbane încep să aibă probleme cu auzul cu 10 sau chiar 20 de ani mai devreme. Ca exemplu, vienerzii încep să-și piardă auzul cu 10,59 de ani mai devreme, în timp ce locuitorii din Delhi, cu 20 de ani mai devreme.

Poluarea fonic─â, precum cea cauzat─â de trafic sau de activit─â╚Ťile industriale, se reg─âse╚Öte pe lista celor mai serioase amenin╚Ť─âri pentru s─ân─âtate. Este asociat─â cu diverse afec╚Ťiuni cardiovasculare, printre care bolile de inim─â, insuficien╚Ťa cardiac─â ╚Öi accidentul vascular cerebral. Poate genera, de asemenea, emo╚Ťii negative ca iritabilitatea, stresul ╚Öi epuizarea.

├Äntr-un clasament realizat ├«n iunie 2016 de Eurostat, capitala Rom├óniei ocupa ultimul loc ├«n ceea ce prive╚Öte satisfac╚Ťia locuitorilor fa╚Ť─â de nivelul de zgomot, aferent anului 2015. 67% dintre responden╚Ťi s-au declarat mai degrab─â nesatisf─âcu╚Ťi sau total nesatisf─âcu╚Ťi.

zgomot poluare fonica

├Än studiu, au mai fost incluse 2 ora╚Öe din Rom├ónia: Cluj-Napoca ╚Öi Piatra Neam╚Ť. ├Än cazul primului, 52% s-au declarat nemul╚Ťumi╚Ťi de zgomot. ├Än cazul celui de-al doilea ora╚Ö, ceva mai mic, doar 24% s-au sim╚Ťit influen╚Ťa╚Ťi negativ de poluarea fonic─â.

Comentarii

comentarii