Topirea permafrostului din Arctica va avea un impact climatic în valoare de 70 de trilioane de dolari

in Schimb─âri Climatice 25 April 2019 354 Views

Emisiile de carbon ╚Öi metan rezultate de pe urma topirii permafrostului din Arctica vor accelera ├«nc─âlzirea global─â ╚Öi vor aduce daune climatice ├«n valoare de 70 de trilioane de dolari, conform unui studiu amplu despre consecin╚Ťele economice ale topirii Arcticii.

Dac─â ╚Ť─ârile nu vor ├«ndeplini ╚Ťintele Acordului de la Paris, topirea Arcticii va duce la o amplificare de aproape 5% a ├«nc─âlzirii globale ╚Öi a costurilor sale asociate, conform studiului.

Autorii studiului spun c─â analiza este prima de acest fel care s─â calculeze impactul economic al topirii permafrostului ╚Öi al reducerii fenomenului albedo, care define╚Öte capacitatea de reflectare a razelor solare de c─âtre suprafa╚Ťa terestr─â. Rezultatele arat─â c─â sistemele naturale destabilizate vor agrava problemele cauzate de emisii, fiind tot mai dificil ╚Öi costisitor de rezolvat.

Topirea permafrostului este principala îngrijorare. Până în prezent, zece gigatone de carbon au fost emise de către permafrost, dar această sursă de emisii va crește rapid o dată ce încălzirea va depăși 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Studiu: Arctica a intrat ├«ntr-o ÔÇťstare f─âr─â precedentÔÇŁ care amenin╚Ť─â stabilitatea climatic─â global─â

În ritmul actual, permafrostul ar putea emite până la 280 gigatone de CO2 și 3 gigatone de metan, un gaz cu efect de seră semnificativ mai potent decât dioxidul de carbon.

Aceste emisii ar spori impactul climatic cu 70 de trilioane de dolari până în 2300 și ar contribui la inegalitatea economică.

ÔÇ×Este descurajator c─â avem a╚Öa ceva ├«n fa╚Ťa noastr─â. Chiar ╚Öi la 1.5-2 grade Celsius, exist─â impacturi ╚Öi costuri din cauza topirii permafrostului. Dar sunt semnificativ mai reduse ├«n cazul acestor scenarii comparativ cu [scenariul] afaceri ca de obicei. Avem tehnologia ╚Öi instrumentele politice pentru a limita c─âldura dar nu ne mi╚Öc─âm suficient de rapid.ÔÇŁ, a declarat Dmitry Yumashev, de la Universitatea Lancaster, Marea Britanie.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii