Topul statelor care produc cele mai multe de┼čeuri electronice

in Poluare 27 February 2021 141 Views

Conform Global E-waste Monitor, 53,6 milioane de tone de de╚Öeuri electronice au fost generate ├«n ├«ntreaga lume ├«n 2019. Cifra a crescut cu 21% ├«n doar cinci ani, ceea ce face ca DEEE-urile s─â devin─â categoria de de╚Öeuri domestice cu cea mai mare cre┼čtere din lume.

Foto: John Cameron – Unsplash

Cel mai mare produc─âtor de de╚Öeuri electronice este China, cu un total de 10,1 milioane de tone. ├Än termeni relativi, cu toate acestea, chinezii sunt la o distan╚Ť─â mare de topul lumii, cu 7,2 kilograme pe cap de locuitor.

├Än compara╚Ťie, multe na╚Ťiuni europene ╚Öi anglosaxone produc peste 20 de kilograme pe cap de locuitor anual. ╚Ü─ârile scandinave ocup─â un loc deosebit de ridicat, dup─â cum pute┼úi vedea ├«n infograficul de mai jos realizat de Statista.

Norvegia conduce clasamentul, cu 26 de kilograme de de╚Öeuri electronice pe cap de locuitor ╚Öi an – un num─âr crescut din cauza prevalen╚Ťei ma╚Öinilor electrice din ╚Ťar─â ale c─âror baterii reprezint─â buc─â╚Ťi enorme de de╚Öeuri electronice.

Marea Britanie ocupă locul doi la aproape 24 de kilograme pe cap de locuitor, în timp ce Australia și SUA produc între 21 și 22 de kilograme.

Rom├ónia produce 11,4 kilograme de de┼čeuri electronice pe cap de locuitor.

Infographic: The Countries Producing the Most E-Waste | Statista You will find more infographics at Statista

Un alt factor ├«n cre╚Öterea rapid─â a de╚Öeurilor electronice este c─â aparatele devin mai ieftine, dar sunt mai rar construite pentru a rezista. ├Äns─â, potrivit cercet─âtorilor de la Universitatea Na╚Ťiunilor Unite care compileaz─â raportul, cre╚Öterea volumelor de e-de╚Öeuri semnaleaz─â, de asemenea, o cre╚Ötere a nivelului de trai din ├«ntreaga lume, deoarece tot mai mul╚Ťi oameni ├«╚Öi pot permite aparate care fac via╚Ťa de zi cu zi mai u╚Öoar─â.

├Än timp ce cre╚Öterea de╚Öeurilor electronice ar putea, prin urmare, s─â nu fie pe deplin oprit─â, autorii raportului avertizeaz─â c─â este nevoie s─â se majoreze capacit─â╚Ťile de reciclare ╚Öi eliminare ├«n condi╚Ťii de siguran╚Ť─â ├«n acela╚Öi ritm ca fluxurile de de╚Öeuri electronice pentru a ╚Ťine pasul.

Cite┼čte ┼či:

Standardul interna┼úional de reparare a de┼čeurilor DEEE a fost transpus ├«n limba rom├ón─â
Cre╚Öterea ╚Ťintei de colectare pentru DEEE va duce la cre╚Öteri de pre╚Ť pentru echipamentele IT, electrice ╚Öi electronice
ECOTIC: ÔÇťActorii principali solicit─â reg├óndirea politicii din domeniul DEEEÔÇŁ

Comentarii

comentarii