Tornadele modifică legea asigurării obligatorii a locuinţelor din România

in Autoritati, Legislatie 23 May 2019 197 Views

Ultimele fenomene meteo extreme din România au determinat autoritățile să schimbe legea asigurărilor obligatorii a locuinţelor poliţa urmând să acopere, pe lângă riscul de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii, şi riscul de furtună.

Cristian Roşu, vicepreşedintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a spus că modificarea legii va avea loc în curând.

„Se va introduce riscul de furtună în acoperirea poliţei PAD. De asemenea, se va permite vânzarea poliţelor de către asigurători, intermediari sau PAID. Instrumentarea daunelor va putea fi făcută atât de asigurători, cât şi de PAID”, a explicat Cristian Roşu.

De asemenea, vicepreşedintele ASF a menţionat că prin intermediul noii legislaţii acţionariatul PAID va fi deschis către orice persoană fizică sau juridică.

Vicepreşedintele ASF spune că schimbările climatice sunt motivul pentru care se va modifica legislația.

“În ultimele luni, schimbările climatarice sunt foarte clare și produc din ce în ce mai multe necazuri unor comunități din ce în ce mai mari. Se produc și cutremure în regiuni în care până de curând se auzea expresia „de ce să-mi asigur casa la cutremur, că la noi nu este?” (a se vedea Sălajul).

Principalele modificări ce vor fi incluse în noua legislație, pe scurt, vor fi: introducerea riscului de furtună; posibilitatea încheierii poliței PAD de asigurători, intermediari sau PAID; instrumentarea și lichidarea daunelor de asigurători și/sau PAID; emiterea de către asigurători în coasigurare cu PAID a poliței obligatorie și a celei facultative; deschiderea acționariatului PAID către orice persoană fizică și/sau juridică cu ridicarea pragului de deținere de la 15% la 25%, dar nu mai mult de 30% din capitalul social; etc.

Comentarii

comentarii