Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Traficul cu animale sălbatice este în creștere din cauza extinderii medicinei tradiționale chineze

Medicina tradițională chineză se extinde rapid la nivel global în cadrul Inițiativei Centura și Drumul, însă ecologiștii atrag atenția că cererea de tratamente pe bază de produse animale a dus la creșterea comerțului ilegal cu animale sălbatice.

De la începutul anului, autoritățile din Hong Kong au confiscat cantități record de părți de animale sălbatice pe cale de dispariție, inclusiv 8.3 tone de solzi de pangolin de la aproape 14.000 de pangolini și cea mai mare captură de coarne de rinocer realizată vreodată, în valoare de peste 1 milion de dolari. 

Fosta colonie britanică este una dintre principalele puncte de tranzit pentru traficul cu animale sălbatice.

Conform unui raport realizat de organizația ADM Capital Foundation, una dintre cele mai alarmante caracteristici ale traficului cu animale sălbatice este utilizarea tot mai mare a speciilor amenințate cu dispariția în medicina tradițională.

Industria medicinei tradiționale chineze a contribuit la peste trei pătrimi din traficul cu produse provenite de la animale pe cale de dispariție în ultimii 5 ani.

Consiliul de Stat al Republicii Populare Chineze a dezvoltat un plan pe zeci de ani de a promova medicina tradițională, care include construcția spitalelor, muzeelor, grădinilor zoologice medicinale și a grădinilor botanice în statele implicate în Inițiativa Centura și Drumul.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), industria în valoare de 60 de miliarde de dolari anual crește cu aproximativ 11% pe an și este tot mai cunoscută și practicată la nivel global.

Deși mulți practicieni au renunțat la utilizarea remediilor pe bază de specii amenințate, grupurile de mediu atrag atenția că acestea sunt încă populare în Vietnam și China, unde sunt folosite pentru o serie de boli.

Printre speciile amenințate de comerț se numără pangolinii, rinocerii, saiga, căluții de mare, urșii negri asiatici și tigrii.

OMS a declarat că va recunoaște în mod formal medicina tradițională chineză în compendiul care va fi publicat în luna mai.

Zhou Jinfeng, secretar general al Fundației Chineze pentru Conservarea Biodiversității și Dezvoltare Verde, a declarat că OMM ar trebui să ia în considerare sustenabilitatea și știința ca precondiții pentru încorporarea medicinei tradiționale chineze în compendiul său. 

„Toate tratamentele medicinale ar trebui să funcționeze după principiul «nu fă rău» celor care le utilizează, produc, sau speciilor de care depind; însemnând că în majoritatea cazurilor nicio vertebrată nu ar trebui folosită în cadrul medicinei tradiționale chineze.”, a declarat Zhou.

Deși Hong Kong nu fabrică produse din medicina tradițională chineză, le importă de pe continent și comercializează o gamă largă, inclusiv solzi de pangolin, coarne de saiga și aripioare de rechin.

Pe forumuri online din China, consumatorii au acces la o gamă largă de produse, inclusiv coarne de rinocer african și pui vii de pangolin.

Utilizarea coarnelor de rinocer a fost interzisă în mod oficial în China, însă produsele provenite de la pangolini și saiga sunt încă utilizate în mod legal și produse de toate companiile mari de medicină tradițională chineză, având permise de la guvernele locale.

Administrația Chineză a Pădurilor și unii crescători promovează creșterea animalelor ca un mod sustenabil de a folosi animale amenințate în medicina tradițională chineză. Însă activiștii atrag atenția că această practică permite traficul cu părți de animale sălbatice. 

Multe tratamente au înlocuit deja părțile de animale cu produse pe bază de plante, iar practicienii spun că aceste alternative sunt uneori chiar mai eficiente.

Lixing Lao, director la Școala de Medicină Chineză în cadrul Universității Hong Kong, a declarat pentru Reuters că medicina tradițională chineză nu are nevoie de specii pe cale de dispariție.

„Medicina chineză este o parte din lume. Avem grijă de sănătatea umană, de animale. Dacă utilizăm specii amenințate, ne afectează reputația.”

spot_img

Ultimele știri