Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Traian Basescu si Attila Korodi au lansat proiectul de revizuire a Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila

"Avem nevoie de o infrastructura moderna de transport, de gestiunea mediului, a biodiversitatii si a schimbarilor climatice pe baza unor noi metode comportamentale in productie si in consum, avem nevoie de investitii in tehnologii nepoluante si prietenoase cu mediul, cu accent pe investitia straina. In acelasi timp trebuie sa asiguram resurse regenerabile de energie", a declarat presedintele tarii Traian Basescu, cu ocazia lansarii proiectului de revizuire a Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, care a avut loc astazi la Academia Romana.

Presedintele a adaugat ca dezvoltarea durabila presupune gandire globala si actiune locala, un mesaj care a devenit cunoscut in intreaga lume, dar Romaniei ii va fi greu sa se alinieze acestei tendinte, daca nu este urgentata descentralizarea.

"Strategia de dezvoltare durabila ne ofera sansa de a deveni proactivi si coerenti. Avem nevoie de metedologie, de previziune si de program. Pe de alta parte, administratia publica trebuie sa se bazeze mai mult pe asistenta tehnica, expertiza si consultanta. Inca functionam cu unele piete distorsionate, iar daca nu vom avea piete functionale, nu vom putea gestiona eficient resursele naturale", a mai spus Traian Basescu.

De asemenea, presedintele sustine ca, pentru ca strategia sa fie caracterizata de realism, cetatenii romani trebuie sa fie cei mai activi participanti la conturarea viitorului.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile Attila Korodi, prezent si el la eveniment, a precizat ca programele operationale sectoriale reprezinta elementele cheie ale Strategiei de Dezvoltare.

"Orice manager trebuie sa-si evalueze corect si flexibil sursele de finantare. Romania are multe planuri si strategii nationale, pe diferite sectoare, care au nevoie de armonizare. Insa, vorbind de sursele de finantare, avem deja un reper foarte important: programele operationale sectoriale. Aceste programe sunt de fapt elementele cheie ale Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila pana in anul 2013. Iar celelalte repere sunt anii 2020, in care Romania isi propune sa ajunga la nivelul mediu al Uniunii Europene inregistrat de aceasta in anul 2007 si anul 2030, cand Romania ar trebui sa fi recuperat deja decalajul fata de UE", a declarat Attila Korodi.

Prima Strategie pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei post-comuniste a fost elaborata in anul 1999. Romania anului 1999 era, insa, o tara in afara structurilor de securitate nord-atlantice, o tara inca departe de Uniunea Europeana, fara politici publice si prin urmare fara standarde reale de competitivitate, potrivit ministrului Korodi.

"Romania este acum in NATO si in Uniunea Europeana, iar Uniunea are o strategie de dezvoltare durabila, asa cum au si celelalte tari membre. Prin urmare, noua Strategie a Romaniei, ale carei repere le trasam astazi, nu este un exercitiu de salon, ci o investitie ce ofera conceptul pentru managementul statal al Romaniei in urmatorul sfert de secol", a precizat Attila Korodi.

Ministrul Mediului a ridicat intrebarile cheie pe care le ridica situatia actuala.

"Este Romania pregatita sa-si utilizeze resursele in mod chibzuit cu gandul la anul 2030? Dezvoltarea durabila presupune si niste constrangeri in activitatea unor actori sociali! Va fi capabila societatea sa-i compenseze pe acesti cetateni, care vor trebui sa-si restranga unele activitati vitale pentru existenta lor? Cum vom stimula trecerea de la faza in care importam tehnologie la cea in care vom crea si exporta know-how?", s-a intrebat ministrul Korodi.

El a adaugat ca un rol esential in gasirea unor rapunsuri la aceste intrebari il au parteneriatele regionale si locale intre administratie, domeniul academic, sectorul de business.

spot_img

Ultimele știri