Agent Green: Proiectul Transelectrica Reșița – Porțile de Fier amenință nouă arii naturale protejate

Potrivit organizației ecologiste Agent Green, proiectul Transelectrica pentru construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Reșița – Porțile de Fier ar urma să străpungă 42 de kilometri din nouă arii naturale protejate cu o bandă lată de 54 de metri, însumând peste 100 de hectare de păduri planificate a fi defrișate.

Foto: Agent Green

Guvernul României a inaugurat pe 30 septembrie la Iablanița, Județul Caraș-Severin șantierul Transelectrica pentru construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Reșița – Porțile de Fier.

Organizația Agent Green a fost prezentă la inaugurarea șantierului, unde a protestat afișând bannere cu mesajul „Linia Electrică Porțile de Fier – Reșița / Nu prin parcurile naționale”.

Situația pădurilor din România este deja tragică, iar acum statul vine cu mega linia electrică prin inima parcurilor naționale pe care le va defrișa, deși pădurile din aceste arii protejate înseamnă doar 1% din suprafața României. Reprezentanți ai Guvernului, nu ne permitem să mai pierdem niciun metru pătrat din ultimele păduri seculare. Lăsați pădurile în pace și faceți bine să mutați traseul liniei electrice pe lângă ariile naturale protejate”, a transmis Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Traseul LEA 400 kV Reșița – Porțile de Fier are 117 km, costă 123 milioane de lei și ar urma să străpungă 42 km din nouă arii naturale protejate cu o bandă lată de 54 de metri, însumând peste 100 de hectare de păduri planificate a fi defrișate. Potrivit Agent Green, proiectul presupune un impact negativ foarte mare atât asupra vieții private, cât și asupra ariilor protejate la nivel național și European.

Agent Green solicită Guvernului să suspende construcția și să ofere rute alternative în afara parcurilor naționale situri Natura 2000.

„Să dispună revizuirea acordului de mediu nr 6/21.11.2013, care a fost emis pentru acest proiect întrucât de la cea dată au trecut mai mult de cinci ani, în prezent fiind în vigoare o nouă lege privind evaluarea impactului asupra mediului, Lg.292/2018, documentația necesitând revizuire conform dispozițiilor art. 18 al. 12 și 13 din această lege. Menționăm că acordul de mediu s-a emis în ciuda avizului negativ al Consiliului Științific al Administrației Parcului Național Semenic – Cheile Carașului”, se mai arată pe lista solicitărilor organizației.

 Potrivit ONG-ului, membrii comunităților locale nu au fost invitați la consultări publice și nu li s-au comunicat în niciun fel eventualele limitări privind folosința terenurilor lor. 

Organizația a inițiat și o campanie de strângere de semnături, care vor fi depuse la Guvernul României. Până acum au fost strânse 1.588 de semnături.

spot_img

Ultimele știri