Transilvania și Banat, regiunile cu cele mai multe centrale termice în condensare

Centralele termice în condensare, singurele care respectă standardele obligatorii de eficiență energetică introduse de Uniunea Europeană începând cu anul 2015, au avantaje considerabile comparativ cu echipamentele vechi, denumite și convenţionale. Modelele în condensare au o eficienţă totală de până la 108%, faţă de 94% la un model convenţional.

Centralele termice în condensare asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea iniţială a combustibilului. Acestea sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe şi dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenţionale.

Pe regiuni, constatăm că ponderea cea mai ridicată a centralelor în condensare se regăsește în Transilvania și Banat, motivată și de ratele ridicate de înlocuire a vechilor echipamente. Construcțiile de locuințe din aceste zone au susținut de asemenea cererea pentru echipamentele cu eficiență energetică ridicată”, a explicat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

La nivel local, numărul total de centrale instalate se ridică la aproximativ 2,6 milioane de unităţi, potrivit estimărilor Ariston Thermo România. Aproximativ 40% din parcul de centrale instalat este reprezentat de centralele în condensare. 

Pe primele locuri în clasamentul orașelor cu cele mai ridicate rate de instalare a centralelor în condensare, de peste 90%, se situează Baia Mare, Satu Mare, Bistrița, Alba Iulia și Zalău, acestea fiind și orașe total debranșate de la încălzirea centralizată. Investiția într-o centrală termică în condensare se ridică la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA), sumă ce va fi amortizată în timp datorită eficienței energetice a noii generații de echipamente.

spot_img

Ultimele știri