Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Transport ecologic in Delta Dunarii

Expozitia Romanian Boat Show de la Bucuresti, desi dominata de barci cu motor de mare putere, gazduieste si ambarcatiuni cu vasle, traditionale in apele romanesti.

Un model care imbina traditia cu inovarea este canotca – o ambarcatiune conceputa de Paul Vasiliu, absolvent al Institutului de Marina din Constanta, sub indrumarea marelui campion Ivan Patzaichin. “Canotca este inspirata din lotca cu 13 coaste si din canoe”, a explicat, pentru Green Report, Paul Vasiliu.

La randul lui, Ivan Patzaichin a precizat ca noul tip de barca este menit sa promoveze navigatia traditionala in Delta Dunarii, atat in randul turistilor cat si al localnicilor, care au inceput sa renunte la vasle in favoarea barcilor cu motor.

Pentru a reduce efortul fizic, necesar vaslirii, canotca poate fi echipata, suplimentar, si cu un motor electric. A fost aleasa varianta electrica, si nu aceea pe benzina, pentru a evita poluarea in Delta. In acelasi spirit ecologic, pentru cresterea autonomiei barcii pot fi adaugate la bord si panouri fotovoltaice, care sa incarce acumulatorul in timpul navigatiei.

O canotca lunga de 4,9 metri poate lua la bord trei oameni, iar o ambarcatiune catamaran, de aceeasi lungime, poate sa transporte sase oameni. Cea mai ieftina barca, realizata din lemn de brad, propulsata numai cu vasle, costa 1800 de euro plus TVA. Versiunea echipata cu motor electric de 1 CP costa 3500 de euro plus TVA, iar catamaranul cu motor de 3 CP costa 5400 de euro plus TVA. La toate aceste preturi se adauga, eventual, costul panourilor solare.

“Acum lucram la constructia unei canotci cu lungimea de 10 metri si jumatate, care sa poata lua la bord 11 oameni”, explica Paul Vasiliu.

Noile barci au exteriorul de culoare neagra, pentru a pastra traditia lotcilor din Delta Dunarii, care erau vopsite cu smoala. “Noi nu folosim smoala, pentru ca acum e interzisa, din motive ecologice. Nici pescarii din Delta nu prea mai folosesc smoala”, a explicat, pentru Green Report, Ivan Patzaichin.

Mihai Diac

Daca ai comentarii, posteaza-le aici.
 

spot_img

Ultimele știri