Transportul public în Praga va fi gratuit în zilele cu smog

in Transport 2 March 2019 132 Views

Primăria orașului Praga a anunțat că accesul la toate formele de transport public, inclusiv tramvaie, autobuze și trenuri, va fi gratuit rezidenților ori de câte ori orașul va avea o alertă de smog.

Inspirându-se de scheme similare în alte orașe din întreaga lume, planul primăriei este să convingă şoferii să îşi lase maşinile acasă pentru a reduce poluarea aerului şi să îi încurajeze să folosească în schimb transportul public, când calitatea aerului scade.

Se estimează că mișcarea va costa bugetul orașului până la 5 milioane de coroane pe zi (aproximativ 190.000 de euro).

Praga este cel de-al doilea cel mai poluat oraș din Cehia, după Ostrava. Dar, în timp ce poluarea din acest oraș este cauzată de industrie, în Praga transportul auto este cel vinovat.

În ciuda faptului că este o metropolă majoră în care o mașină nu este o necesitate, numărul de mașini pe persoană în Praga este mai mare decât în restul țării. Există o mașină pentru fiecare 1,9 persoane din Republica Cehă, dar acest număr este de 1,5 în capitală.

“În Praga, majoritatea depășirilor limitelor de poluare a aerului sunt legate de traficul încărcat, dar și de încălzirea gospodăriilor, în special în zonele cu case de locuit”, a explicat șeful departamentului de sisteme informatice al Institutului de Chimie Industrială, Václav Novák.

Cea mai recentă situație de smog din Praga a fost raportată în august anul trecut, potrivit Institutului Hidrometeorologic ceh.

De cele mai multe ori, Praga va avea alertă de smog de gradul unu între cinci şi șapte zile pe an.

Praga nu este primul oraş european care ia astfel de decizii. Anul trecut Bruxelles-ul a anunţat că autobuzele, tramvaiele și metrourile, precum și sistemul de bike sharing, vor fi gratuite după două zile consecutive în care nivelurile particulelor de suspensie (PM) depășesc o medie de 51-70 micrograme per metru cub.

Tot anul trecut, Germania a propus reducerea poluării aerului prin introducerea transportului public gratuit, măsură care a fost testată în cinci orașe din vestul țării până la sfârșitul anului.

De asemenea, la Paris copiii până în 11 ani, inclusiv turişti, vor putea folosi transportul în comun din Paris gratuit începând cu luna septembrie. Măsura se aplică şi pentru persoanele cu handicap sub 20 de ani.

Comentarii

comentarii