Tranzactionarea angro a energiei va fi monitorizata la nivelul UE

Uniunea Europeana (UE) a adoptat luni norme mai stricte privind tranzactionarea angro a energiei. Principalul obiectiv este impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, care denatureaza preturile de tranzactionare angro a energiei si se traduc in mod normal prin faptul ca intreprinderile si consumatorii platesc mai mult decat ar trebui pentru energia consumata. Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an.

Astfel, pentru prima oara, tranzactionarea energiei va fi monitorizata la nivelul UE pentru a descoperi abuzurile. Autoritatile nationale din statele membre vor institui sanctiuni pentru a contribui la stoparea si prevenirea manipularii pietei.

“Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne. Acest lucru va promova concurenta si va garanta, pentru consumatori, obtinerea intotdeauna a celei mai bune oferte”, a declarat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger (foto).

Regulamentul se va aplica tuturor tranzactiilor angro cu energie electrica si gaze din UE, inclusiv contractelor de transport al acestor produse pana la clienti. De asemenea, regulamentul introduce un sistem de descoperire a abuzurilor de piata si prevede sanctiuni in cazul in care normele nu sunt respectate.

Regulamentul interzice utilizarea informatiilor privilegiate la vanzarea sau cumpararea pe pietele angro de energie. Informatiile exclusive sau informatiile care influenteaza preturile trebuie divulgate inainte ca tranzactiile sa poata avea loc. De asemenea se interzic tranzactiile manipulatoare sau difuzarea de informatii incorecte, care ofera indicatii false sau inselatoare in ceea ce priveste oferta, cererea sau preturile.

Totodata, noile norme ii obliga pe traderii de energie sa raporteze tranzactiile pe care le efectueaza la Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), fie direct, fie prin intermediul unei terte parti (de exemplu un broker sau un sistem de raportare a tranzactiilor).

Aceste informatii cuprind pretul, volumele, data si momentul efectuarii tranzactiei, numele vanzatorului, al cumparatorului si al beneficiarului. Aceasta obligatie specifica va deveni aplicabila printr-un regulament de punere in aplicare, care urmeaza sa fie elaborat in lunile urmatoare si care va clarifica detaliile exacte referitoare la informatiile care trebuie comunicate; acorda ACER responsabilitatea de a monitoriza in mod independent toate tranzactiile si de a verifica respectarea normelor. 

Pe baza informatiilor primite, ACER va putea realiza propria sa analiza. Odata ce o suspiciune de abuz de piata a fost confirmata de evaluarea sa initiala, ACER va solicita autoritatilor nationale de reglementare sa ancheteze imediat cazul. In cazurile de manipulare transfrontaliera va asigura, de asemenea, coordonarea anchetelor. Odata ce autoritatile de reglementare au constatat incalcarea regulilor, acestea vor aplica sanctiuni adecvate care trebuie sa reflecte daunele cauzate consumatorilor.

Foto: novinite.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Comisia Europeana cere Romaniei sa urgenteze reforma sectorului energetic

Romania si Belgia au la dispozitie doua luni pentru transpunerea in legislatie a directivei privind deseurile

CE continua procedura de infrigement la adresa Romaniei pentru ca nu a transpus legislatia europeana privind deseurile

Pretul gazelor pentru consumatorii industriali creste cu 8% din octombrie

spot_img

Ultimele știri