Traseul Via Transilvanica are acum 685 de kilometri

in EcoLIFESTYLE 4 August 2020 2,920 Views

├Än ultima zi a lunii iulie au fost inaugurate cele mai noi tronsoane Via Transilvanica, din jude╚Ťele Mure╚Ö ╚Öi Harghita, adic─â 285 de kilometri nou marca╚Ťi. ├Än total, traseul are 685 de kilometri, din 1.000, c├ót presupune proiectul. La final va str─âbate 10 jude╚Ťe.┬á

Proiectul asocia╚Ťiei T─â╚Öuleasa Social, ini╚Ťiat ├«n anul 2018, urm─âre╚Öte marcarea ╚Öi amenajarea unui traseu turistic ╚Öi de pelerinaj de peste 1.000 km. Acesta str─âbate 10 jude╚Ťe – Mehedin╚Ťi, Cara╚Ö-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Bra╚Öov, Harghita, Mure╚Ö, Bistri╚Ťa-N─âs─âud ╚Öi Suceava. Porne╚Öte de la Putna, ├«n Bucovina, str─âbate Transilvania ╚Öi se ├«ncheie la Drobeta Turnu-Severin.

Scopul proiectului este de a pune ├«n valoare bog─â╚Ťiile culturale, etnice, istorice ╚Öi naturale ale Rom├óniei, cu reflectare at├ót ├«n comunit─â╚Ťile locale, c├ót ╚Öi cu ecou interna╚Ťional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drume╚Ťie, natur─â ╚Öi sport, care vor putea s─â ├«l str─âbat─â la pas, cu bicicleta ori c─âlare.

Odat─â cu inaugurarea noilor tronsoane a fost lansat─â ╚Öi aplica╚Ťia pentru mobil Via Transilvanica. Aceasta este disponibil─â pentru desc─ârcare gratuit─â ├«n AppStore ╚Öi PlayStore, cu versiuni pentru Android, respectiv iOS.

ÔÇ×Traseul pe care ├«l vom amenaja are 1.000 de km, de la Putna p├ón─â la Drobeta Turnu Severin, iar din experien╚Ťa noastr─â de drume╚Ťi, acesta se poate parcurge ├«n mai multe s─âpt─âm├óni ├«n totalitate sau par╚Ťial ├«n c├óteva zile, dup─â puterea ╚Öi dorin╚Ťa c─âl─âtorului. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilit─â╚Ťi de cazare si mas─â, dar ╚Öi informa╚Ťii istorice ╚Öi culturale ale diferitelor zone geograficeÔÇŁ, au explicat ini╚Ťiatorii ideii ├«n 2018.

Drumul urmeaz─â s─â fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care s─â permit─â orientarea c─âl─âtorului pe parcurs. Traseul este marcat ├«n culorile specifice: portocaliu ╚Öi alb (s─âgeat─â portocalie pentru direc╚Ťia Drobeta TurnuÔÇĹSeverin ╚Öi alb─â pentru direc╚Ťia Putna). Marcajul specific este un T portocaliu, ├«ntrÔÇĹun cerc de aceea╚Öi culoare, pe un fundal alb. Trecerile de drume╚Ťi (pietoni) vor fi semnalizate cu t─âbli╚Ťe specifice, la fel ca avertismentele ├«nt├ólnite pe traseu. La fiecare kilometru, o born─â kilometric─â din andezit, cu logoul VT ╚Öi o sculptur─â (realizate de sculptori studen╚Ťi) va ar─âta kilometrul la care se afl─â c─âl─âtorul.

Proiectul include și un ghid turistic detaliat pentru cei care vor să parcurgă traseul.

Via Transilvanica este un proiect al organiza╚Ťiei T─â╚Öuleasa Social, ONG cu sediul ├«n Pasul Tihu╚Ťa, ├«n jude╚Ťul Bistri╚ŤaÔÇĹN─âs─âud, care desf─â╚Öoar─â ac╚Ťiuni cu caracter educa╚Ťional, social, de mediu, cultural etc.

Comentarii

comentarii