Trei centrale ale Termoelectrica necesita investitii pana la trei miliarde de euro

in Energie 26 October 2007 71 Views

Termocentralele apartinand companiei Termoelectrica necesita investitii intre doua si trei miliarde de euro, pentru a putea functiona normal, a aratat, vineri, directorul de programe al companiei Termoelectrica, Constantin Ioanitescu, intr-o conferinta internationala privind sectorul energetic.

"In Termoelectrica au ramas centrale precum Braila, Borzesti, Doicesti care folosesc combustibilul cel mai scump si care nu mai sunt eficiente. Doicesti va functiona in 2007 mai putin de 1.000 de ore. Termocentrala nu mai poate supravietui mai mult de un an", a explicat Ioanitescu.

In privinta termocentralei de la Braila acesta a spus ca o decizie va fi luata pana cel tarziu in decembrie. Acesta a precizat ca exista trei posibilitati, fie va fi privatizata potrivit caietului de sarcini in vigoare, fie caietului de sarcini ii vor fi adaugate cinci criterii suplimentare, mai angajante, fie va fi anulata intrega procedura, iar procesul va fi reluat cu un alt caiet de sarcini.

80 la suta din grupurile termoenergetice din Romania au fost instalate in perioada 1970-1980, in prezent depasindu-si practic durata de viata normata. In ultimii 10 ani au fost modernizate sau retehnologizate unele centralele termoelectrice reprezentand aproximativ 10 la suta din puterea instalata. In ceea ce priveste grupurile hidroenergetice, 37 la suta din totalul acestora au durata de functionare normata depasita. Pentru perioda 2006 – 2020 programul de reabilitare a grupurilor hidroenergetice vizeaza retehnologizarea si modernizarea unor capacitati de productie a caror putere instalata insumeaza 2.328 MW.

Foto: Gardianul

Comentarii

comentarii