Treizeci de noi specii marine, descoperite în Insulele Galapagos

in Biodiversitate 22 August 2020 83 Views

O echip─â interna┼úional─â de oameni de ┼čtiin┼ú─â au descoperit 30 de noi specii marine ├«n ad├óncimile rezerva┼úiei arhipelagului ecuadorian Galapagos, a anun┼úat conducerea acestei rezerva┼úii, una dintre cele mai mari din lume, relateaz─â phys.org.

Printre noile nevertebrate descoperite se num─âr─â patru specii de languste, circa 15 specii de corali, o specie de stea de mare ┼či 11 specii de bure┼úi.

Aceste descoperiri au fost făcute cu ajutorul dispozitivelor subacvatice teleghidate care pot coborî până la o adâncime de 3.400 de metri, a precizat Parcul Naţional Galapagos (PNG).

“Aceste descoperiri includ primul coral moale solitar uria╚Ö, cunoscut pentru Pacificul de Est Tropical, un nou gen de burete de sticl─â care poate cre╚Öte ├«n colonii cu peste un metru l─â╚Ťime ╚Öi, bure┼úi colora╚Ťi care g─âzduiesc o multitudine de specii asociate”, a declarat Funda┼úia Charles Darwin (FCD) ├«ntr-un comunicat.

Explor─ârile, care au avut loc ├«n 2015 ┼či ale c─âror rezultate tocmai au fost dezv─âluite, s-au concentrat pe trei mun┼úi subacvatici din rezerva┼úie, la marginea insulelor Darwin ┼či Wolf.

“Ace┼čti mun┼úi subacvatici se g─âsesc ├«n rezerva┼úia marin─â din Galapagos ┼či sunt proteja┼úi de practici umane distructive cum ar fi pescuitul cu plase sau activitatea minier─â ├«n ape ad├ónci, care au efecte catastrofale asupra acestor comunit─â┼úi fragile”, a declarat el.

Cu o întindere de 138.000 de kilometri pătraţi, rezervaţia marină Galapagos este a doua ca mărime din lume. Adâncimile sale ascund habitate foarte diverse care hrănesc biodiversitatea insulelor, situate la circa 1.000 de kilometri de coasta Ecuadorului.

“Ad├óncimile m─ârii r─âm├ón ultima frontier─â a P─âm├óntului, iar acest studiu ofer─â o perspectiv─â complet─â” asupra faunei care tr─âie┼čte acolo, a declarat oceanologul spaniol Pelayo Salinas de Leon – membru al Funda┼úiei Charles Darwin (FCD) ┼či proiectului Pristine Seas, al postului de televiziune National Geographic – aflat la conducerea studiului.

├Äntre Insulele Darwin ┼či Wolf, ├«n nordul arhipelagului, exist─â un sanctuar natural de 38.000 de kilometri p─âtra┼úi, care ad─âposte┼čte cea mai mare popula┼úie de rechini din lume.

Arhipelagul Galapagos, situat la 1.000 de kilometri la vest de Ecuador, este un ecosistem fragil care adăpostește cel mai mare număr de specii de animale unice de pe planetă.

 

Comentarii

comentarii