Primele trenuri cu zero emisii din lume, alimentate cu hidrogen, au fost puse în circulație în Germania

in Transport 25 September 2018 122 Views

Germania a inaugurat primele trenuri alimentate cu hidrogen din lume, care au zero emisii. Cele două trenuri fabricate de producătorul francez Alstom vor circula pe o rută de 100 de kilometri în nordul Germaniei.

©David Hecker/EPA

Trenurile Coradia iLint vor circula între orașele Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde și Buxtehude din nordul Germaniei, o rută circulată de obicei de trenuri diesel.

„Primul tren alimentat cu hidrogen din lume intră în serviciu comercial și este gata pentru producția de serie.”, a declarat directorul Alstom, Henri Poupart-Lafarge, la ceremonia de deschidere din Bremervoerde, stația unde trenurile vor fi reumplute cu hidrogen.

Alstom a anunțat că va produce 14 alte trenuri cu zero emisii pentru Saxonia Inferioară până în 2021, iar alte state germane și-au manifestat interesul față de noile trenuri.

Trenurile Coradia iLint pot circula aproximativ 1.000 de kilometri cu un singur rezervor de hidrogen, aproximativ aceeași distanță ca cea pe care o pot parcurge trenurile diesel. Trenurile cu hidrogen sunt echipate cu pile de combustie care produc electricitate printr-o combinație de hidrogen și oxigen, proces prin care singurele emisii sunt apa și aburul. Surplusul de energie este stocat în baterii litiu-ion aflate la bordul trenului.

Green Report Shop Transport ECO

Alstom recomandă tehnologia ca o alternativă mai curată și mai silențioasă a motoarelor diesel pe liniile de cale ferată care nu sunt electrificate, fiind o soluție atractivă pentru multe orașe germane care încearcă să combată poluarea aerului.

Conform lui Stefan Schrank, manager de proiect la Alstom, achiziția trenurilor cu hidrogen este mai costisitoare decât a trenurilor diesel, însă costul de funcționare este mai redus.

Conform Alstom, și alte națiuni sunt interesate de trenurile cu hidrogen, cum ar fi Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Italia, Norvegia și Canada. Guvernul francez a anunțat că dorește să pună în funcțiune primele trenuri cu hidrogen până în 2022.

Comentarii

comentarii