Primele trenuri cu zero emisii din lume, alimentate cu hidrogen, au fost puse ├«n circula╚Ťie ├«n Germania

in Transport 25 September 2018 88 Views

Germania a inaugurat primele trenuri alimentate cu hidrogen din lume, care au zero emisii. Cele două trenuri fabricate de producătorul francez Alstom vor circula pe o rută de 100 de kilometri în nordul Germaniei.

┬ęDavid Hecker/EPA

Trenurile Coradia iLint vor circula între orașele Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde și Buxtehude din nordul Germaniei, o rută circulată de obicei de trenuri diesel.

ÔÇ×Primul tren alimentat cu hidrogen din lume intr─â ├«n serviciu comercial ╚Öi este gata pentru produc╚Ťia de serie.ÔÇŁ, a declarat directorul Alstom, Henri Poupart-Lafarge, la ceremonia de deschidere din Bremervoerde, sta╚Ťia unde trenurile vor fi reumplute cu hidrogen.

Alstom a anun╚Ťat c─â va produce 14 alte trenuri cu zero emisii pentru Saxonia Inferioar─â p├ón─â ├«n 2021, iar alte state germane ╚Öi-au manifestat interesul fa╚Ť─â de noile trenuri.

Trenurile Coradia iLint pot circula aproximativ 1.000 de kilometri cu un singur rezervor de hidrogen, aproximativ aceea╚Öi distan╚Ť─â ca cea pe care o pot parcurge trenurile diesel. Trenurile cu hidrogen sunt echipate cu pile de combustie care produc electricitate printr-o combina╚Ťie de hidrogen ╚Öi oxigen, proces prin care singurele emisii sunt apa ╚Öi aburul. Surplusul de energie este stocat ├«n baterii litiu-ion aflate la bordul trenului.

Green Report Shop Transport ECO

Alstom recomand─â tehnologia ca o alternativ─â mai curat─â ╚Öi mai silen╚Ťioas─â a motoarelor diesel pe liniile de cale ferat─â care nu sunt electrificate, fiind o solu╚Ťie atractiv─â pentru multe ora╚Öe germane care ├«ncearc─â s─â combat─â poluarea aerului.

Conform lui Stefan Schrank, manager de proiect la Alstom, achizi╚Ťia trenurilor cu hidrogen este mai costisitoare dec├ót a trenurilor diesel, ├«ns─â costul de func╚Ťionare este mai redus.

Conform Alstom, ╚Öi alte na╚Ťiuni sunt interesate de trenurile cu hidrogen, cum ar fi Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Italia, Norvegia ╚Öi Canada. Guvernul francez a anun╚Ťat c─â dore╚Öte s─â pun─â ├«n func╚Ťiune primele trenuri cu hidrogen p├ón─â ├«n 2022.

Comentarii

comentarii