Schimb─ârile climatice duc la triplarea turbulen╚Ťelor din timpul zborurilor

in EcoLIFESTYLE 13 November 201726 Views

Un studiu efectuat la Universitatea Reading din Marea Britanie estimeaz─â c─â, din cauza schimb─ârilor climatice, rata v─ât─âm─ârilor corporale ├«n timpul zborurilor aproape se va tripla propor╚Ťional cu ├«nmul╚Ťirea turbulen╚Ťelor p├ón─â ├«n 2050.

Avioanele se vor confrunta cu de trei ori mai multe turbulen╚Ťe din cauza schimb─ârilor climatice

Turbulen╚Ťe ap─ârute ├«n condi╚Ťii de cer senin (clear-air turbulence ÔÇö CAT) sunt cele mai problematice pentru liniile aeriene, deoarece sunt invizibile ╚Öi nu pot fi detectate de radar. Sunt formate de fronturile meteorologice, de curen╚Ťi de aer sau de circula╚Ťia aerului din jurul mun╚Ťilor. ├Änc─âlzirea global─â accentueaz─â acest fenomen prin ├«nte╚Ťirea instabilit─â╚Ťii v├óntului la ├«n─âl╚Ťimi mari ╚Öi prin cre╚Öterea frecven╚Ťelor ÔÇ×golurilor de aerÔÇŁ.

ÔÇ×Turbulen╚Ťele sunt ├«n cre╚Ötere pe glob, ├«n toate anotimpurile ╚Öi la multiple altitudini de croazier─â. Aceast─â problem─â nu va face dec├ót s─â se ├«nr─âut─â╚Ťeasc─â odat─â cu schimbarea continu─â a climeiÔÇŁ, a declarat Paul Williams, profesor de ╚śtiin╚Ťe Atmosferice la Reading, care a condus studiul recent.

Studiul a descoperit c─â la o altitudine la care zboar─â rutele populare, cam de 11.887 metri ├«n─âl╚Ťime, turbulen╚Ťele vor cre╚Öte cu 180% deasupra Atlanticului de Nord, cu 160% deasupra Europei, cu 110% deasupra Americii de Nord, cu 90% deasupra Pacificului de Nord ╚Öi cu 60% deasupra Asiei. ├Än plus, zborurile din America de Sud vor sim╚Ťi cu 60% mai multe turbulen╚Ťe, cele din Africa ╚Öi din Australia, cu 50%.

Turbulen╚Ťele, indiferent c├ót de severe sunt, nu reprezint─â o amenin╚Ťare pentru siguran╚Ťa unei aeronave comerciale, ├«ns─â pot cauza v─ât─âm─âri corporale celor afla╚Ťi la bord.

Num─ârul persoanelor r─ânite ├«nregistrate anual este de doar c├óteva sute, ├«ns─â exper╚Ťii sunt de p─ârere c─â acest lucru este cauzat de sub-raportarea v─ât─âm─ârilor minore, iar cifra real─â este semnificativ mai mare.

Produc─âtorul Boeing preg─âte╚Öte testarea unei tehnologii laser care le va permite pilo╚Ťilor s─â detecteze prezen╚Ťa CAT cu circa zece mile ├«nainte, ├«ns─â asta ├«nseamn─â o vitez─â de reac╚Ťie de numai 60 de secunde. ├Än urma studiului, echipa de cercet─âtori a f─âcut apel la ├«mbun─ât─â╚Ťirea sistemelor de prognoz─â care ar permite personalului de la bordul aeronavelor s─â ├«i avertizeze din timp pe pasageri s─â ├«╚Öi ocupe locurile ╚Öi s─â ├«╚Öi lege centurile.

ÔÇ×Acest studiu reprezint─â un exemplu ├«n plus al modului ├«n care schimb─ârile climatice au efect nu numai asupra cre╚Öterii temperaturii de la suprafa╚Ť─â, ci ╚Öi a circula╚Ťiei atmosfericeÔÇŁ, a declarat doctor Manoj Joshi din cadrul Universit─â╚Ťii East Anglia, coautor al cercet─ârii.

Comentarii

comentarii