Trotuarele care inghit poluarea

in Aer 10 July 2013 287 Views

Cercetatorii de la Universitatea Eindhoven, Olanda, au gasit un mod inedit de a reduce poluarea in orase, si anume trotuarele aspirate cu oxid de titan, un compus chimic care curata aerul de impuritati, transformandu-le, apoi, in particule mai putin nocive, scrie slate.fr.

Cercetatorii au ÔÇťechipatÔÇŁ o strada din orasul olandez Hengelo cu trotuare care “inghit poluarea”, denumite si trotuare fotocatalitice, lasand, spre comparatie, pe o strada adiacenta, trotuare normale, netratate cu oxid de titan.

Dupa 1 an de masuratori, oamenii de stiinta au constatat ca pe strada echipata cu trotuare fotocatalitice poluarea cu oxid de azot era mai redusa cu 45%, in conditii meteo ideale, si cu 19%, pe parcursul unei zileÔÇŁ, potrivit slate.fr.

Oxizii de azot, denumiti generic NOx, sunt produsi de masini si de centralele electrice si reactioneaza in prezenta altor compusi chimici din atmosfera contribuind semnificativ la aparitia poluarii.

Acest studiu demonstreaza potentialul suprafetelor modificate chimic de a ameliora calitatea vietii, mai ales in zonele urbane unde emisiile din trafic sunt din ce in ce mai mariÔÇŁ, a spus David Brown, director executiv, Institution of Chemical Engineers.

Comentarii

comentarii