Trump l-a concediat pe omul de știință care supraveghea programul privind schimbările climatice

in Schimbări Climatice 13 November 2020 99 Views

Mandatul lui Donald Trump expiră pe 20 ianuarie 2021, însă unele voci își exprimă îngrijorarea legată de ce ar putea face acesta cu puterea pe care o are, până atunci. Recent, președintele american l-a concediat pe omul de știință care supraveghează programul SUA de cercetare a schimbărilor climatice, într-o serie mai mare de demiteri.

Casa Albă l-a demis pe șeful programului care realizează cel mai important raport științific al guvernului privind schimbările climatice. Michael Kuperberg era, din 2013, director executiv al U.S. Global Change Research Program, care coordonează 13 agenții guvernamentale. Împreună realizează, o dată la câțiva ani, Evaluarea Națională a Climei, un raport detaliat privind schimbările climatice. Cel mai recent raport este din 2018, iar următorul va apărea în 2023, până când era de așteptat ca Kuperberg să rămână în funcție. El a fost mutat la Departamentul de Energie.

Plecarea acestuia vine în urma angajării de către administrația Trump a lui David Legates, un academician de la Universitatea din Delaware, care a scris„dioxidul de carbon este hrană vegetală și nu este un poluant”, notează Politico.

„Mare parte din următoarea lucrare va fi realizată sub administrația Biden, dar oficialii lui Trump ar putea încă să influențeze raportul în lunile rămase. Pe 14 noiembrie este termenul limită pentru nominalizarea autorilor, iar noul director executiv ar putea presa programul să selecteze nominalizați care au viziuni aliniate cu cea a lui Trump în legătură cu schimbările climatice”, a mai scris ziarul.

Cel puțin 9 oficiali au fost demiși, mutați pe alte posturi ori determinați să-și dea chiar ei demisia după ce a devenit clar că Donald Trump a pierdut alegerile. Între 6 și 8 noiembrie, administrația Trump i-a demis în secret pe șefii celor trei agenții federale care supraveghează armele nucleare, reglementarea electricității și gazelor naturale și ajutoarele internaționale.

„Nu cred că (Trump) va reuşi să se agaţe de putere, pentru că puterea sa va expira în ziua de 20 ianuarie 2021, la prânz, Ziua Inaugurării (când Joe Biden va depune jurământul)”, a spus John Brennan, fostul director al CIA, într-o intervenţie la CNN. Dar sunt foarte îngrijorat de ce ar putea să facă până atunci, în acest interval. Şi trebuie să vă spun că sunt, acum, mai îngrijorat de ce ar putea să facă acest nervos şi aparent nesăbuit preşedinte în aceste 70 de zile rămase, decât în întregul său mandat de până acum.”

Citește și: 

Trump cere modificarea legislației ca din dușuri să curgă mai multă apă

Cercetătorii americani răsuflă ușurați de Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii