Trump: Uraganele să fie oprite cu bombe nucleare. NOAA: Nu este o idee bună

in Autoritati, Impact, Strategii 28 August 2019 100 Views

La începutul săptămânii, Donald Trump ar fi propus ca uraganele ce urmează să lovească SUA să fie oprite cu ajutorul unor bombe nucleare. Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA) a precizat că nu este o idee bună, pentru că ar putea avea efecte devastatoare asupra mediului.

trump acord climatic

Potrivit unui articol publicat de site-ul Axios, care a obținut informații din timpul unor discuții private dintre Donald Trump și echipa sa de consilieri pentru securitatea națională, președintele Statelor Unite ar fi propus ideea de mai multe ori.

Atunci când a fost abordat subiectul uraganelor, acesta ar fi spus:

„Am înțeles. Am înțeles. De ce nu le lovim cu bombe nucleare? Se formează pe coasta Africii și, atunci când se deplasează deasupra Atlanticului, aruncăm o bombă în ochiul uraganului și o să-l împrăștie. De ce nu putem face asta?”.

Potrivit sursei, persoana căreia i s-a adresat Trump a spus, uluită: „Domnule, ne vom interesa”.

„Oamenii erau uimiți. După ce ședința s-a încheiat ne-am gândit: Ce naiba? Ce facem cu această propunere?”, a mai povestit sursa respectivă.

Totuși, ideea propusă de Donald Trump nu este nouă. A fost formulată iniţial în anii ’50 de un om de ştiinţă care a lucrat pentru guvernul american, sub preşedinţia lui Dwight Eisenhower. De atunci, propunerea a reapărut în mod constant, deşi există un consens ştiinţific că o astfel de metodă nu ar da rezultate.

NOAA: Nu este o idee bună

Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA) a răspuns luni propunerii preşedintelui american, precizând că „nu este o idee bună” şi că „ar putea avea efecte devastatoare asupra mediului”, relatează EFE.

„În perioada uraganelor, apar mereu sugestii dacă nu ar trebui să folosim arme nucleare pentru a distruge furtunile”, a subliniat Chris Landsea, directorul departamentului pentru ştiinţă şi operaţiuni din cadrul NOAA.

Landsea a remarcat că, pe lângă faptul că această propunere nici măcar „nu ar putea modifica uraganul, ploaia radioactivă s-ar deplasa rapid, odată cu rafalele de vânt şi ar afecta teritoriul, provocând probleme medio-ambientale devastatoare”.

„Nu e nevoie să o mai spun, nu este o idee bună”, a precizat el.

Oamenii de știință de la divizia de cercetare a uraganelor, din cadrul NOAA, au făcut chiar o pagină, la rubrica „Cele mai frecvente întrebări”, pentru propunerea președintelui. Ideea sa se încadrează la tematica „Pagina de mituri legate de cicloane tropicale”.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii