Trump îi permite unui vânător de trofee să aducă în SUA părți dintr-un rinocer rar

in Biodiversitate, Biodiversitate, Impact 16 September 2019 93 Views

Administrația Trump a luat o decizie controversată: îi permite unui vânător de trofee să aducă în Statele Unite părți dintr-un rinocer negru, care se află pe lista animalelor pe cale de dispariție, și pentru vânarea căruia a plătit 400.000 de dolari.

Chris D. Peyerk deține o mare companie de construcții din Michigan. Acesta a plătit, anul trecut, 400.000 de dolari unui program anti-braconaj pentru a vâna un rinocer negru în Namibia.

Serviciul pentru Pește și Animale Sălbatice din SUA a anunțat, la începutul lunii septembrie, că îi va acorda acestuia permisiunea de a aduce în țară pielea, craniul și coarnele animalului, care se află sub efectul Actului pentru Speciile pe cale de dispariție. Legea interzice importul părților de animale care se află pe această listă, cu excepția cazului în care acest gest „va spori răspândirea sau supraviețuirea speciei”.

Potrivit Uniunii Internațională a Conservării Naturii, mai sunt numai 5.500 de rinoceri negri în sălbăticie, din care aproape jumătate în Namibia. Deși rinocerul negru a părăsit zona de „în pragul dispariției”, grație eforturilor de conservare, braconajul și traficul ilegal de coarne de rinocer rămân o amenințare.

„Îndemnăm guvernul să pună capăt acestei scheme de plătești-ca-să-ucizi care face din speciile pe cale de dispariție trofeele americanilor înstăriți, în timp ce asta înseamnă o lovitură devastatoare pentru conservarea rinocerilor”, a spus Kitty Block, președinta Humane Society International, pentru USA Today. „Cu mai puțin de 2.000 de rinoceri rămași în Namibia – și cu braconajul în creștere – acum este timpul să ne asigurăm că fiecare rinocer negru este în siguranță în sălbăticie”.

În Namibia, este legal ca cinci rinoceri negri să fie vânați pe an de către vânătorii care își cumpără dreptul de a face asta.

„Vânătoarea legală, bine reglementată, ca parte a unui program gestionat corect, poate fi benefică pentru conservarea anumitor specii, oferind stimulente comunităților locale pentru conservarea speciei și prin asigurarea veniturilor atât de necesare”, a declarat Laury Parramore, purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru Pești și Animale Sălbatice din SUA, într-un comunicat.

Astfel, începând cu 2013 și până la finalul mandatului său, Obama a acordat trei astfel de permisiuni, iar alte două au fost acordate sub numele lui Trump. Cei doi fii adulți ai acestuia din urmă sunt vânători avizi de astfel de trofee, deși președintele Americii a numit această practică, pe Twitter, „un show horror”.

Comentarii

comentarii