Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Părți din acordul TTIP, dezvăluite de Greenpeace. Cum poate acordul afecta mediul și siguranța alimentară

Conform unor documente obținute de Greenpeace Olanda, acordul comercial negociat de Uniunea Europeană și Statele Unite (TTIP) va slăbi siguranța alimentară și standardele de mediu. Reprezentanții Comisiei Europene și ai Statelor Unite nu au infirmat informațiile, însă au avertizat că prevederile din actualul acord TTIP nu sunt finale și că au fost interpretate greșit.

acordul TTIP

Greenpeace Olanda a făcut ieri publice o serie de informații despre care spune că ar proveni din acordul comercial negociat de Uniunea Europeană cu Statele Europene, cunoscut ca „The Transatlantic Trade and Investment Partnership” (TTIP). Potrivit acestora, siguranța alimentară și protejarea mediului sunt două dintre aspectele care ar avea de suferit, în urma încheierii acordului în forma actuală.

Protecția consumatorilor, la voia întâmplării, în acordul TTIP

Niciunul dintre capitole nu face referire la regula Excepțiilor Generale. Aecastă regulă veche de 70 de ani, adoptată de Organizația Mondială a Comerțului (OMC), permite națiunilor să reglementeze comerțul, pentru a proteja oamenii, animalele, vegetația sau sănătatea și pentru a conserva resursele naturale epuizabile. Omiterea acestei reguli sugerează că ambele părți creează un regim care pune profitul mai presus de oameni, animale, plante și sănătate.

Una dintre cele mai mari preocupări ale organizațiilor de mediu privind acordul TTIP o constituie posibilitatea relaxării legislației referitoare la organismele modificate genetic (OMG). Ignacio Garcia Bercero, negociatorul șef din partea Uniunii Europene, a asigurat populația că afirmațiile Greenpeace sunt nefondate: „Am transmis ferm că nu vom accepta nimic care implică schimbarea regimului de reglementare a OMG-urilor”.

Mediul, un alt aspect ignorat, în acordul TTIP

Deși acordul privind schimbările climatice, semnat recent la New York, obligă țările semnatare să mențină creșterea temperaturilor sub 1.5 grade Celsius, textul TTIP obținut de Greenpeace nu face nicio referire la acest aspect.

Comerțul nu ar trebui exclus din măsurile climatice. Or, în textile obținute, nu există nimic care să indice protejarea climei. Mai rău, măsurile de adaptare vor fi afectate de capitolele referitoare la cooperare și la accesul bunurilor industriale pe piață.  De exemplu, aceste prevederi exclud reglementarea importului de combustibili fosili.

O altă critică adusă de Greenpeace este faptul că marile corporații pot participa și influența negocierile, pe când societatea civilă – nu. Organizația cere transparentizarea procesului și începerea unei dezbateri publice pe tema prevederilor TTIP.

spot_img

Ultimele știri