Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Tu unde-ti petreci Revelionul eco?

Asezarile ascunse-n munte, sub cetina inzapezita a brazilor, departe de orasele poluate, par sa fie destinatia perfecta pentru un Revelion ”verde„.

In Romania sunt aproximativ 20 de pensiuni certificate ecologic, care, pe langa aerul curat, ofera meniuri cu ingrediente naturale si, mai ales, spectacolul inedit al iernii la tara.

Tarifele, in medie, sunt aproape neschimbate fata de cele percepute in timpul anului, in jur de 150 de lei pe zi, cazare si doua mese, iar pentru noaptea de Revelion, in functie de bucate si distractie, fiecare proprietar stabileste un pret care poate sa ajunga si la 400 de lei pentru o persoana.

Multi romani aleg insa, chiar daca este criza, sa se-ndrepte in intampinarea noului an si spre statiuni montane renumite din Europa.

In Austria, la Tirol, un pachet turistic de sapte zile, la un hotel de trei stele, ce include si masa de Revelion, poate depasi 600 de euro de persoana.

Iar cei care vor sa mearga in Elvetia, la Davos, vor plati, la un hotel de trei stele, in jur de 500 de euro de persoana, pentru patru nopti in perioada sarbatorilor, masa de Revelion fiind inclusa in pret.

La Piatra Craiului, bunatati bio si aer curat

In pitorescul sat Magura, la numai 40 de kilometri de Brasov, se afla doar cateva pensiuni, inconjurate de stancile inzapezite ale Bucegilor si Pietrei Craiului.

Cea mai cautata pensiune este cea a familiei Kurmes, care le ofera musafirilor sai mereu vacante de exceptie. La peste 1.000 de metri altitudine, vacile, gainile sau porcii sunt hraniti natural.

Iar in camara, se gasesc borcane sau butoaie cu castraveciori, gogosari ori varza, puse la murat din legumele ce cresc in gradina sotilor Kurmes.
Un Revelion petrecut in acest loc aflat departe de orasele poluate nu poate fi decat plin de liniste, bunatati bio si de veselia Plugusorului in prag de An Nou.

Bucovina, Sarbatori pe-un colt de Rai

Taramurile de vis ale Bucovinei ascund si ele, printre padurile de brazi, pensiuni si cabane in care se fac ultimele pregatiri in asteptarea noului an.

La doar cativa kilometri de Manastirea Voronet, intr-un loc linistit si uitat de lume, se afla pensiunea Popasul Domnesc. De aici poate fi zarita intreaga zona a Voronetului si admirat albastrul de Voronet, zugravit cu maiestrie de mesterii locali pe peretii manastirii.

Pensiunea are bucatarie romaneasca traditionala, cu produse bio, si-i asteapta pe turisti, mai ales de Revelion, cu sarmale si placinte, dar si cu vinuri alese.

Cel care gateste pentru masa de Revelion la Popasul Domnesc nu e nimeni altul decat maestrul bucatar care a castigat anul acesta un trofeu la festivalul culinar desfasurat la Gura Humorului.

Daca va ninge insa, spectacolul fulgilor de nea ar putea sa-i urneasca pe turisti, macar si pentru cateva clipe, de langa mesele imbelsugate!

In acest an, un pachet de Revelion, care include cazare si cina festiva, costa aici 390 de lei pentru o persoana.

Si Harghita are destinatii agroturistice atractive. Amintim dintre ele comuna Praid, aflata la poalele Muntilor Gurghiu, vestita prin salina ce poarta acelasi nume.

Revelionul poate fi petrecut in pensiuni aflate chiar langa salina, cu sarmale din carne proaspata de porc crescut pe batatura, premiate dupa aroma si gust, in fiecare toamna la „Festivalul sarmalelor de la Praid”.

Preturile de cazare incep de la 50 de lei pe zi, iar de Revelion, masa festiva, pregatita in numeroasele pensiuni agroturistice de la Praid, costa in jur de 200 de lei.

Anul Nou, petrecut de romani pe partiile din strainatate

Partiile de schi din Austria, Bulgaria sau Elvetia strang la un loc, si anul acesta, destui romani care s-au hotarat sa incerce de Revelion si altceva decat ofertele autohtone.

Preturile sunt pe masura, dar avand în vedere ca si in pensiunile de pe Valea Prahovei o vacanta de sarbatori ajunge la peste 500 de euro, pentru o singura persoana, tentatia de a o porni spre alte meleaguri este mare.

Tirolul este una dintre cele mai populare zone turistice din Austria si este renumit pentru practicarea sporturilor de iarna.

Nu mai putin de opt statiuni montane cu atractii dintre cele mai diverse se afla pe Valea Otz care a devenit celebra în 1991, odata cu descoperirea omului preistoric Otzi, conservat in gheata.

Una dintre aceste statiuni, Obergurgl-Hochgurgl, se afla la capatul Vaii Otz, iar partiile de aici au o lungime de 110 kilometri și sunt deservite de 23 de instalatii de cablu.

La Tirol, schi alpin si cea mai mare gradina zoo din Europa

In Tirol se mai poate schia si la Kirchberg sau Kitzbuel, locuri in care schiorii cu experienta se pot lua la intrecere pe partia Streif, unde a avut loc „Cupa Mondiala de Schi“.

Pentru cei care nu ajung la Tirol neaparat pentru a schia, o plimbare prin cea mai mare gradina zoologica din Europa, „Alpine Zoo“ poate fi la fel de placută și interesanta.

Aici traiesc peste 2.000 de specii de animale salbatice din regiunea alpina, 150 dintre ele fiind pe cale de disparitie.
In Austria, la Tirol, un pachet turistic de sapte zile, la un hotel de trei stele, ce include si masa de Revelion, poate depasi 600 de euro de persoana.

 

Statiunile din Elvetia, cautate de romani

Statiunile din Tara Cantoanelor ofera conditii foarte bune de cazare, partiile care au peste 82 de kilometri sunt excelente, iar instalatiile de transport pe cablu sunt suficiente și bine puse la punct.

Engelberg este cea mai importanta statiune din centrul Elveției.

Aici se afla singura telecabina din lume care se roteste la 360 de grade, pentru ca turistii sa admire peisaje de vis si panorama extraordinara a lacului Lucerne.

Plimbarile nocturne, cu sanii trase de cai, au intrat deja în traditie in aceasta asezare care se afla la 1.000 de metri altitudine, iar pe partiile de schi, pentru siguranta turiștilor, au fost instalate radare.

Nu exista insa, limita de viteza, nici amenzi, ci doar premii pentru cei care coboara pe partie cu doi kilometri la ora!

La Borovets, Bulgaria, primavara incepe cu multa zapada

Borovets este cea mai veche, dar si cea mai mare dintre statiunile bulgaresti in care se practica sporturi de iarna. Are 40 de kilometri de partii care urca pana la 2.600 metri altitudine, iar crestele Muntilor Rila, care inconjoară statiunea, sunt pline de zapada pana aproape de sfarsitul primaverii.

Cu toate acestea, clima este destul de blanda iarna, iar aerul nepoluat atrage mii de turisti. Un sejur în perioada sarbatorilor de iarna, care include si masa de Revelion, costă 400 de euro pentru o persoana.

Turistii care nu vor sa se aventureze pe partiile din Borovets pot face vizite la manastirile din imprejurimi sau excursii printre brazii acoperiti de nea.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri