Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Tulcea: Proiect pentru realizarea unei statii de epurare a apelor uzate

Operatorul regional de servicii de apa si canalizare, Aquaserv Tulcea, a inceput intocmirea unui proiect care vizeaza realizarea unei statii de epurare a apelor . Proiectul, a carui valoare a fost deja estimata la 100 de milioane de euro, vizeaza imbunatatirea calitatii serviciilor publice de utilitati oferite populatiei din mediul rural si din orasele Tulcea, Sulina, Macin si Isaccea si are in vedere alinierea acestor servicii la normele europene.

„Judetul Tulcea este unul cu o caracteristica speciala in ceea ce priveste aspectele legate de protectia mediului si, din acest punct de vedere, am considerat ca este foarte important sa insistam in ceea ce priveste accesarea fondurilor structurale pentru alinierea calitatii serviciilor publice oferite la normele Uniunii Europene”, a declarat primarul orasului Tulcea, Constantin Hogea.

El a reamintit ca si inainte de 2004, municipalitatea tulceana a inaintat autoritatilor centrale un proiect privind realizarea unei statii de epurare in oras, insa acesta a fost considerat neeligibil. „Inca de la acea vreme, am inceput pregatirile in vederea respectarii conditiilor impuse pentru atragerea fondurilor europene si in acest moment, operatorul regional de apa si canal Aquaserv, care beneficiaza de asistenta tehnica de specialitate, este pregatit sa acceseze sumele necesare aplicarii proiectului”, a mentionat primarul Constantin Hogea.

Potrivit edilului, proiectul care va fi finalizat in curand de societatea Aquaserv va fi inaintat autoritatilor centrale, municipalitatea sperand ca la inceputul anului viitor sa primeasca fondurile europene.

La randul sau, directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM), Cadar Bectas, a declarat ca influenta municipiului Tulcea asupra calitatii apei Dunarii nu este una de anvergura.

’Poluarea Dunarii este un lucru cert si real. Problema care se pune este daca un oras cu 100.000 de locuitori poate sa influenteze calitatea apei unui fluviu care are un debit mediu de 6.300 de metri cubi pe secunda. Dilutia isi spune cuvantul, astfel incat la 5 kilometri in aval de municipiu nu se mai observa nici o poluare’, a afirmat directorul APM, Cadar Bectas.

El a adaugat ca implementarea proiectului initiat de societatea Aquaserv va conduce la acoperirea gurilor de canalizare de pe faleza orasului Tulcea, prin care se deverseaza apele uzate de persoanele fizice si juridice din municipiu, astfel incat autoritatile de mediu nu vor mai primi sesizari de la turisti privind poluarea apelor Dunarii prin acest sistem de deversare.

Seful APM a precizat ca mai multe primarii din Delta Dunarii s-au aratat interesate de modul de atragere a fondurilor structurale in vederea realizarii unor statii de epurare, astfel incat, conform normelor Uniunii Europene, pana in 2017 toate comunitatile cu peste 2.000 de locuitori sa detina statii de epurare.

Potrivit Institutului National de Cercetare Delta Dunarii, mai multe specii de flora si fauna din Delta, a caror prezenta indica o calitate ridicata a apelor fluviului, au disparut de-a lungul timpului. Una dintre aceste specii este libelula, pescarii batrani amintindu-si ca libelulele luminau malurile Dunarii in urma cu 50 de ani.

Foto: clubafaceri.ro

spot_img

Ultimele știri