├Änc─â o ╚Ťar─â decide s─â interzic─â pungile de plastic ├«n supermarketuri. Care este aceasta

in Poluare 27 March 2017 363 Views

Problema pungilor din plastic este bine-cunoscut─â. Anual, arunc─âm 500 de miliarde de pungi de unic─â folosin╚Ť─â, care ajung s─â polueze m─ârile ╚Öi oceanele. Este motivul pentru care numeroase ╚Ť─âri sau ora╚Öe din ├«ntreaga lume au decis p├ón─â acum s─â limiteze, ├«ntr-o form─â sau alta, folosirea lor. Cel mai recent, listei s-a al─âturat Tunisia.

pungi de plastic poluare

Foto: Wikimedia Commons

Un milion. Este num─ârul de pungi de unic─â folosin╚Ť─â pe care ├«l arunc─âm la nivel global ├«n fiecare minut. ├Än total, timp de un an, gener─âm 500 de miliarde de pungi. La nivel european, cet─â╚Ťenii arunc─â ├«n jur de 200 de pungi, anual. Exist─â ├«ns─â ╚Ť─âri care au pus piciorul ├«n prag ╚Öi le-au interzis sau le-au limitat.

Fran╚Ťa, Italia ╚Öi Islanda┬ásunt doar c├óteva dintre acestea. Cel mai recent, autorit─â╚Ťile din Tunisia au hot─âr├ót ca, ├«ncep├ónd cu 1 martie 2017, s─â interzic─â marilor comercian╚Ťi s─â ofere gratuit pungi de plastic sub╚Ťiri (de sub 50 de microni). M─âsura a fost g├óndit─â al─âturi de reprezentan╚Ťii unor supermarketuri, printre care Carrefour ╚Öi Monoprix. Ministrul tunisian al Mediului, Riadh Mouakher, a explicat utilitatea planului de descurajare a folosirii pungilor din plastic:

Negocierile cu managerii supermarketurilor nu au luat mult timp. De fapt, au spus da propunerii noastre ├«ntr-un timp record. Cet─â╚Ťenii vor avea ╚Öansa s─â ├«╚Öi schimbe obiceiurile ╚Öi s─â devin─â con╚Ötien╚Ťi de importan╚Ťa protej─ârii mediului ├«nconjur─âtor.

Pentru a limita impactul m─âsurii asupra economiei, guvernul a decis s─â ofere subven╚Ťii produc─âtorilor de pungi, astfel ├«nc├ót ace╚Ötia s─â poat─â face tranzi╚Ťia spre produc╚Ťia de pungi mai groase, mai rezistente, reutilizabile.

M─âsura, contestat─â de unele ONG-uri

Interdic╚Ťia de a oferi pungi de plastic sub╚Ťiri se aplic─â doar marilor comercian╚Ťi. Proprietarii de mici magazine nu sunt ├«ns─â afecta╚Ťi. De aceea, autorit─â╚Ťile au fost acuzate c─â pun ├«n practic─â o strategie pentru ca marii retaileri s─â c├ó╚Ötige mai mult din v├ónzarea de pungi groase.

Reprezentan╚Ťii Asocia╚Ťiei tunisiene pentru natur─â ╚Öi dezvoltare durabil─â laud─â demersul guvernului, ├«ns─â spun c─â autorit─â╚Ťile ar trebui s─â se concentreze pe a educa popula╚Ťia, care nu colecteaz─â selectiv de╚Öeurile.

├Än cadrul serialului ÔÇ×De unic─â folosin╚Ť─â,ÔÇŁ, am prezentat o list─â de motive pentru care ar trebui s─â refuz─âm pungile din plastic, dar ╚Öi c├óteva variante sustenabile prin care le putem ├«nlocui.

 

Comentarii

comentarii