Turismul este responsabil pentru aproape o zecime din emisiile globale de CO2

in Business, Poluare, Transport 9 May 2018 95 Views

Turismul intern ┼či interna┼úional a fost responsabil pentru 8% din emisiile globale de gaze cu efect de ser─â ├«ntre 2009 ┼či 2013, de aproape patru ori mai mult dec├ót se estima anterior, ceea ce ├«nseamn─â c─â sectorul turismului este un poluator mai mare dec├ót industria construc┼úiilor, sus┼úine un studiu publicat ├«n revista Nature Climate Change.

Precedentele estim─âri cu privire la impactul turismului asupra emisiilor de CO2 sugerau c─â acest sector este responsabil pentru 2,5 – 3% din totalul emisiilor.

ÔÇŁTurismul ar urma s─â urce mai rapid dec├ót multe ale sectoare ale economieiÔÇŁ, cu o cre┼čtere preconizat─â a veniturilor de 4% pe an, sus┼úine principalul autor al studiului, Arunima Malik, cercet─âtor la Universitatea din Sydney.

Men╚Ťinerea sub control a polu─ârii cu carbon a sectorului va necesita, probabil, impozite pe carbon sau scheme de comercializare a CO2 pentru avia╚Ťie, au concluzionat cercet─âtorii.

SUA sunt principala surs─â de emisii de CO2 care au leg─âtur─â cu turismul, iar alte state bogate – Germania, Canada ┼či Marea Britanie – sunt ┼či ele printre primele zece. ├Äns─â economiile emergente cu o clas─â de mijloc ├«n expansiune au urcat ┼či ele ├«n clasament, China ocup├ónd locul al doilea, ├«n timp ce India, Mexic ┼či Brazilia se situeaz─â pe locurile 4, 5 ┼či, respectiv, 6.

“├Än ultimii ani vedem o cre╚Ötere rapid─â a cererii de turism din China ╚Öi India ╚Öi, de asemenea, se a╚Öteapt─â ca aceast─â tendin╚Ť─â s─â continue ├«n decada urm─âtoare”, a declarat Ya-Sen Sun, profesor la Universitatea din Queensland Business School din Australia, ╚Öi co-autor al studiului.

C─âl─âtoriile interna┼úionale cu ajutorul zborurilor pe distan┼úe lungi se num─âr─â printre sectoarele cu cel mai puternic ritm de cre┼čtere ┼či ar putea pune sub semnul ├«ntreb─ârii eforturile destinate reducerii emisiilor de CO2. Potrivit estim─ârilor IATA, num─ârul pasagerilor care c─âl─âtoresc cu avionul ar urma s─â se dubleze p├ón─â la 7,8 miliarde pe an ├«n 2036.

În prezent, industria aeriană este responsabilă pentru aproape 2% din totalul emisiilor de CO2, ceea ce ar plasa acest sector pe locul 12 în lume dacă ar fi o ţară.

Amprenta de carbon a industriei se extinde rapid din cauza apetitului crescut pentru c─âl─âtoriile cu avionul

Turismul este o industrie global─â uria┼č─â ┼či ├«n cre┼čtere, cu o valoare de peste 7.000 de miliarde dolari, unde lucreaz─â o persoan─â din zece la nivel mondial.

ÔÇŁPe l├óng─â cifra absolut─â, ├«ngrijor─âtor este c─â, pe fondul cre┼čterii veniturilor, oamenii au tendin┼úa de a c─âl─âtori mai departe, mai frecvent ┼či se bazeaz─â mai mult pe c─âl─âtoriile cu avionulÔÇŁ, a declarat profesorul Ya-Sen Sun.

Nici turismul ┼či nici sectorul c─âl─âtoriilor cu avionul nu sunt ├«n prezent incluse ├«n tratatul din 2015 de la Paris, care are drept obiectiv limitarea ├«nc─âlzirii globale la dou─â grade Celsius. Cu o ├«nc─âlzire de un singur grad p├ón─â acum, P─âm├óntul a v─âzut o cre╚Ötere a fenomenelor meteo extreme, cum ar fi perioade extinse de secete, c─âldur─â ╚Öi furtuni, dar ╚Öi cre╚Öterea nivelului m─ârilor.

“Cercetarea noastr─â este o analiz─â mondial─â asupra costului real al turismului, inclusiv a consumabilelor din domeniu, cum ar fi m├óncatul ├«n ora╚Ö ╚Öi achizi╚Ťia de suveniruri”, a spus Malik.

Amprenta de carbon a industriei turistice cre┼čte rapid, stimulat─â ├«n principal de cre┼čterea cererii pentru c─âl─âtoriile cu avionul, sus┼úin cercet─âtorii care au publicat studiul ├«n revista Nature Climate Change. Potrivit cercet─âtorilor, ├«ntre 2009 ┼či 2013, amprenta global─â de carbon a industriei turistice a crescut de la 3,9 p├ón─â la 4,5 miliarde tone de CO2 pe an. Cercretarea┬áa luat ├«n considerare ╚Öi alte gaze cu efect de ser─â, cum ar fi metanul.

Coautoarea studiului, Ya-Yen Sun, de la Universitatea din Queensland ┼či Cheng Kung din Taiwan, a lansat un apel la includerea turismului ├«n planurile privind schimb─ârile climatice ┼či la aplicarea de taxe pentru c─âl─âtoriile cu avionul.

Comentarii

comentarii