Turismul maritim a adus o valoare adaugat─â de 183 miliarde euro pentru economia UE

in Strategii 21 February 2014 480 Views

Comisia European─â a prezentat o nou─â strategie de sprijinire a turismului maritim ╚Öi ├«n zonele de coast─â din Europa. Recunosc├ónd poten╚Ťialul sectorului ├«n materie de cre╚Ötere durabil─â ╚Öi de creare de locuri de munc─â, strategia eviden╚Ťiaz─â 14 ac╚Ťiuni la nivelul UE care s─â ajute regiunile de coast─â ╚Öi ├«ntreprinderile s─â abordeze provoc─ârile cu care se confrunt─â ╚Öi s─â consolideze pozi╚Ťia de motor esen╚Ťial al
ÔÇťeconomiei albastreÔÇŁ din Europa pe care o ocup─â acest sector.

Turismul maritim ╚Öi ├«n zonele de coast─â include turismul pe litoral ╚Öi turismul nautic, de croazier─â sau de naviga╚Ťie, fiind un factor economic esen╚Ťial pentru numeroase regiuni costiere ╚Öi insule din Europa.

Este un sector ├«n care lucreaz─â aproape 3,2 milioane de persoane ╚Öi care genereaz─â o valoare ad─âugat─â brut─â total─â de 183 de miliarde de euro pentru economia UE, reprezent├ónd peste o treime din produsul brut al economiei maritime. Turismul este o activitate economic─â ├«n plin─â expansiune: ├«n 2013, num─ârul de nop╚Ťi petrecute la hotel sau ├«n unit─â╚Ťi similare din UE 28 a atins un v├órf de 2,6 miliarde de nop╚Ťi, reprezent├ónd o cre╚Ötere de 1,6% fa╚Ť─â de 20121.

Ac╚Ťiunile propuse includ facilitarea, ├«n ├«ntreaga Europ─â, a unei cooper─âri mai str├ónse ╚Öi a dialogului ├«ntre toate p─âr╚Ťile interesate din domeniul turismului ├«n zonele de coast─â, parteneriate public-privat, promovarea competen╚Ťelor ╚Öi a inov─ârii, promovarea turismului ecologic, precum ╚Öi elaborarea unui ghid on-line dedicat oportunit─â╚Ťilor de finan╚Ťare care s─â contribuie la stimularea investi╚Ťiilor. Statele membre, autorit─â╚Ťile regionale ╚Öi industria de profil vor avea un rol central ├«n conceperea ╚Öi punerea ├«n aplicare a ac╚Ťiunilor.

Turismul maritim ╚Öi ├«n zonele de coast─â a fost identificat ├«n strategia noastr─â de ┬źcre╚Ötere economic─â albastr─â┬╗ ca fiind unul dintre motoarele esen╚Ťiale pentru cre╚Öterea economic─â ╚Öi crearea de noi locuri de munc─â, ├«n special ├«n zonele de coast─â ale UE, care de multe ori se confrunt─â cu un nivel ridicat al ╚Öomajului. Dat fiind c─â el reprezint─â cea mai important─â activitate economic─â maritim─â ╚Öi coloana vertebral─â economic─â a numeroase regiuni costiere din UE, este de responsabilitatea noastr─â s─â contribuim la dezvoltarea ╚Öi la prosperitatea acestui sectorÔÇŁ, a declarat comisarul european pentru afaceri maritime ╚Öi pescuit, Maria Damanaki.

├Än ciuda poten╚Ťialului de net─âg─âduit, sectorul se confrunt─â cu o serie de provoc─âri pe care strategia ├«╚Öi propune s─â le abordeze. Printre ele se num─âr─â lacunele ├«n materie de date ╚Öi cuno╚Ötin╚Ťe, instabilitatea cererii, caracterul intens sezonier, lipsa unor competen╚Ťe corespunz─âtoare, inovarea insuficient─â, precum ╚Öi accesul dificil la finan╚Ťare.

Ac╚Ťiunile din cadrul strategiei se concentreaz─â pe sprijinirea sectorului pentru a dep─â╚Öi aceste obstacole ╚Öi pentru a crea un mediu care s─â atrag─â investi╚Ťii. ├Än acela╚Öi timp, strategia va face ca activit─â╚Ťile din sector s─â devin─â durabile, s─â conserve patrimoniul natural ╚Öi cultural, s─â genereze importante beneficii economice ╚Öi de mediu, contribuind la cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii globale a sectorului.

Consider c─â, ├«n Europa, turismul este o p├órghie fundamental─â pentru cre╚Öterea economic─â, ├«n jurul c─âreia se pot construi politici specifice, coerente ╚Öi integrate. Aceast─â strategie care vizeaz─â ├«n mod precis turismul maritim ╚Öi ├«n zonele de coast─â eviden╚Ťiaz─â poten╚Ťialul acestui sector important al turismului, precum ╚Öi rolul pe care ├«l poate juca ├«n combaterea ╚Öomajului, ├«n special ├«n r├óndul tinerilorÔÇŁ, a declarat Antonio Tajani, vicepre╚Öedinte al Comisiei Europene ╚Öi comisarul european pentru industrie, antreprenoriat ╚Öi turism.

Strategia va fi discutat─â ├«n cadrul unei conferin╚Ťe organizate cu pre╚Öedin╚Ťia greac─â la 10 martie la Atena, conferin╚Ť─â care va reuni autorit─â╚Ťi, ├«ntreprinderi ╚Öi alte p─âr╚Ťi interesate. Punerea ├«n aplicare a ac╚Ťiunilor concrete va ├«ncepe ├«n lunile urm─âtoare.

Comentarii

comentarii