UE a aprobat interzicerea totală a pesticidelor care dăunează albinelor

in Biodiversitate, Legislatie 30 April 2018 89 Views

Uniunea Europeană va interzice în termen de șase luni o serie de insecticide utilizate pe scară largă, datorită pericolului grav pe care îl reprezintă pentru albine. Interdicția privind neonicotinoidele, aprobată vineri de statele membre, este prevăzută să intre în vigoare până la sfârșitul anului 2018 și va însemna că acestea pot fi utilizate numai în sere închise.

Albinele și alte insecte sunt vitale pentru producția globală de alimente, deoarece acestea polenizează trei sferturi din toate culturile. Scăderea numărului de polenizatori din ultimii ani a fost atribuită, în parte, de utilizarea pe scară largă a pesticidelor. UE a restricționat folosirea neonicotinoidelor în culturile înflorite care atrag albine, cum ar fi rapița, în 2013.

Dar, în luna februarie, un raport important al Autorității Europeane pentru Siguranţa Alimentară din cadrul Uniunii Europene (EFSA) a concluzionat că utilizarea substanțelor în aer liber reprezintă un risc ridicat pentru albinele de miere și albinele sălbatice, deoarece pesticidele contaminează solul și apa. Un studiu recent a relevat că inclusiv mierea suferă de contaminarea globală cu neonicotinoide.

Comentarii

comentarii