UE a aprobat noi reguli pentru alimentele bio din 2021

in Legislatie 24 April 2018 127 Views

Parlamentul European a aprobat ├«n urm─â cu o s─âpt─âm├ón─â un set de reguli noi pentru certificarea ┼či controlul produselor alimentare bio, care vor intra ├«n vigoare ├«n Uniunea European─â de la 1 ianuarie 2021.┬áCu 466 de voturi pentru ┼či 124 contra, eurodeputa┼úii au validat, cu c├óteva amendamente, un acord convenit la finele lunii iunie 2017 ├«ntre Parlamentul European ┼či Consiliul UE, dup─â mai mult de trei ani de negocieri.

“Cre╚Öterea impresionant─â a produselor organice este deja o poveste de succes, ├«ns─â produc╚Ťia ecologic─â are poten╚Ťialul de a declan╚Öa o transformare mai profund─â a alimentelor ╚Öi agriculturii europene ╚Öi de a aduce mult mai multe beneficii societ─â╚Ťii, produc─âtorilor ╚Öi mediului”, a declarat Eduardo Cuoco, director IFOAM-EU. “Dezvoltarea alimentelor ╚Öi a agriculturii ecologice ar trebui acum s─â fie prioritizat─â ├«n cadrul┬áexerci╚Ťiului┬áfinanciar multianual al UE.”

Grupul IFOAM-EU, care reune╚Öte diferi┼úi actori de-a lungul lan┼úului de produc┼úie bio, a estimat ├«ntr-un comunicat de pres─â c─â “au mai r─âmas de clarificat mai multe puncte” pentru a fi siguri c─â noile reglement─âri vor fi aplicate ├«n mod curent de-a lungul tuturor elementelor lan┼úului de produc┼úie bio.

Potrivit acestui grup, agricultura bio ocupa ├«n anul 2016 aproximativ 6,7% din terenurile agricole europene, iar v├ónz─ârile de produse bio au atins 30,7 miliarde euro, cu un ritm de cre┼čtere anual─â de 12%. Acest lucru este f─âr─â precedent ├«n restul sectorului agroalimentar. Industria alimementelor organice este una dintre pu╚Ťinele pove╚Öti economice pozitive a cererii ├«n cre╚Ötere pentru alimente durabile, cu o pia╚Ť─â care satisface a╚Ötept─ârile consumatorilor ╚Öi ale comunit─â╚Ťii pentru alimente de ├«nalt─â calitate, care protejeaz─â ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte starea mediului ├«nconjur─âtor. Aceast─â industrie ofer─â, de asemenea, solu╚Ťii care ajut─â la ├«ndeplinirea priorit─â╚Ťilor politice ale UE ├«n ceea ce prive╚Öte ocuparea for╚Ťei de munc─â, mediul ╚Öi dezvoltarea economic─â durabil─â.

Ce presupun noile reguli ale UE

Acest acord vizează întărirea controalelor de-a lungul lanţului de aprovizionare, care ar urma să garanteze că produsele bio importate sunt conforme cu normele UE, pentru a putea face faţă cererii tot mai mari a consumatorilor europeni pentru astfel de produse.

O alt─â miz─â major─â a noilor reglement─âri este facilitatea conversiei fermierilor europeni spre bio. Astfel, micii produc─âtori vor putea ob┼úine o certificare de grup ├«n ideea de a economisi timp ┼či bani. ├Än plus, aprovizionarea cu semin┼úe ┼či animale ar urma s─â fie ├«mbun─ât─â┼úit─â.

Pe de alt─â parte, fermierii vor fi constr├ón┼či s─â aplice “un set de noi m─âsuri pentru a evita contaminarea” cu pesticide sau ├«ngr─â┼č─âminte chimice, altfel risc─â s─â piard─â statutul de produs bio, a explicat Parlamentul European. Cu toate acestea, subiectul sensibil al pragului de pesticide acceptabil nu a fost rezolvat ├«n aceast─â revizuire, ┼či depinde de avizele ┼či legisla┼úia foarte diferit─â din r├óndul statelor membre.

Comentarii

comentarii