UE a demarat procedură de infringement împotriva României pentru legislaţia privind emisiile industriale

in Poluare 18 February 2021 214 Views

Comisia Europeană a trimis joi României o scrisoare de punere în întârziere prin care îi cere să îşi aducă legislaţia naţională în linie cu Directiva UE privind emisiile industriale, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

Activităţile industriale au un impact semnificativ asupra mediului. Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale are drept obiectiv prevenirea şi reducerea emisiilor industriale dăunătoare în UE, promovând în acelaşi timp utilizarea tehnicilor care reduc emisiile poluante şi sunt eficiente în ceea ce priveşte energia şi resursele.

“Sistemul juridic din România nu garantează implementarea unor obiective cheie din Directivă, în special acela că instalaţiile pot să funcţioneze numai dacă au autorizaţie. Pe de o parte, în forma actuală, sistemul legal din România prevede penalităţi foarte mici şi inadecvate, care nu asigură eficienţa, proporţionalitatea şi descurajarea cerută de Directivă. Pe de altă parte, autorităţile române nu reuşesc să implementeze actuala legislaţie într-o manieră coerentă la nivel administrativ (de exemplu prin suspendarea funcţionării instalaţiilor fără autorizaţie), în timp ce justiţia din România nu reuşeşte să pună în aplicare sancţiunile”, arată Comisia Europeană.

În consecinţă, Executivul comunitar a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere. România are acum la dispoziţie două luni pentru a remedia deficienţele identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia ar putea decide să le trimită un aviz motivat.

CE arată că Acordul Green Deal pune accentul pe reducerea poluării aerului, care se numără printre factorii cheie care afectează negativ sănătatea umană. Implementarea completă a standardelor de calitate a aerului cuprinse în legislația UE este esențială pentru protejarea eficientă a sănătății umane și protejarea mediului natural.

Citeşte şi:

România: procedură de infringement privind performanța energetică a clădirilor
H&P: România nu poate recâștiga competitivitatea economică fără o strategie aliniată cu Green Deal

Comentarii

comentarii