UE a revizuit standardele de calitate pentru apa potabil─â

in Apa, Autoritati, Legislatie 6 March 2019 184 Views

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, marţi, poziţia cu privire la propunerea de revizuire a Directivei privind apa potabilă, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului.

Noile norme propuse pentru actualizarea standardelor de calitate a apei potabile trebuie s─â ├«ndeplineasc─â ╚Öi s─â introduc─â o abordare bazat─â pe riscuri pentru monitorizarea calit─â╚Ťii apei.

Acestea con╚Ťin, de asemenea, noi dispozi╚Ťii privind materialele care intr─â ├«n contact cu apa potabil─â ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea accesului la ap─â. Revizuirea este un rezultat direct al ini╚Ťiativei cet─â╚Ťenilor europeni de prim─â importan╚Ť─â “Right2Water”.

“┼×tiu c─â apa potabil─â sigur─â este o problem─â important─â pentru noi to┼úi, a┼ča cum a ar─âtat ini┼úiativa cet─â┼úeneasc─â european─â ‘Right2Water’. Din acest motiv, sunt foarte mul┼úumit de faptul ca ast─âzi am ajuns la un acord cu privire la pozi┼úia Consiliului referitoare la Directiva privind apa potabil─â. Mesajul este clar: oriunde v-a┼úi afla ├«n Europa, pute┼úi bea apa f─âr─â motive de ├«ngrijorare pentru s─ân─âtatea dumneavoastr─â”, a declarat ministrul Apelor ┼či P─âdurilor din Rom├ónia, Ioan Dene┼č.

Unul dintre elementele principale ale propunerii de reformare este de a actualiza standardele de calitate a apei aflate ├«n prezent ├«n vigoare, care au fost stabilite cu peste 20 de ani ├«n urm─â. Propunerea introduce, de asemenea, o abordare bazat─â pe riscuri ├«n ceea ce prive┼čte monitorizarea calit─â┼úii apei. Aceasta abordare ar trebui s─â reduc─â pe termen lung costurile monitoriz─ârii ┼či, ├«n acela┼či timp, s─â garanteze cea mai ├«nalt─â calitate a apei potabile.

Țările cu cea mai curată apă de la robinet din lume

├Än plus, directiva revizuit─â propus─â introduce noi obliga┼úii de ├«mbun─ât─â┼úire a accesului la ap─â. Statele membre vor trebui, de asemenea, s─â asigure accesul consumatorilor la informa┼úii privind propriet─â┼úile apei potabile, precum ┼či la alte informa┼úii utile.

Consiliul propune, de asemenea, o nouă procedură de stabilire a cerinţelor de igienă pentru materialele care intră în contact cu apa destinată consumului uman.

Comisia a adoptat propunerea sa de reformare a Directivei privind apa potabil─â la 1 februarie 2018. Consiliul pentru Mediu din 25 iunie 2018 a ┼úinut o dezbatere de orientare cu privire la aceasta propunere. Discu┼úiile de fond au continuat la nivel de exper┼úi, pe parcursul pre┼čedin┼úiilor austriece ┼či rom├óne.

Schimb─ârile climatice ╚Öi crizele de ap─â printre primele cinci riscuri ├«n 2019 ÔÇô Raport WEF

Parlamentul European a propus amendamente la propunerea Comisiei, ├«n cadrul sesiunii sale plenare din 23 octombrie 2018. Pozi┼úia sa ├«n prima lectur─â este prev─âzut─â pentru cea de a doua ┼čedin┼ú─â plenar─â din martie. Negocierile interinstitu┼úionale vor avea loc, probabil, ├«n cursul pre┼čedin┼úiei finlandeze.Comentarii

comentarii