Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UE a revizuit standardele de calitate pentru apa potabilă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, marţi, poziţia cu privire la propunerea de revizuire a Directivei privind apa potabilă, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului.

Noile norme propuse pentru actualizarea standardelor de calitate a apei potabile trebuie să îndeplinească și să introducă o abordare bazată pe riscuri pentru monitorizarea calității apei.

Acestea conțin, de asemenea, noi dispoziții privind materialele care intră în contact cu apa potabilă și îmbunătățirea accesului la apă. Revizuirea este un rezultat direct al inițiativei cetățenilor europeni de primă importanță „Right2Water”.

„Ştiu că apa potabilă sigură este o problemă importantă pentru noi toţi, aşa cum a arătat iniţiativa cetăţenească europeană ‘Right2Water’. Din acest motiv, sunt foarte mulţumit de faptul ca astăzi am ajuns la un acord cu privire la poziţia Consiliului referitoare la Directiva privind apa potabilă. Mesajul este clar: oriunde v-aţi afla în Europa, puteţi bea apa fără motive de îngrijorare pentru sănătatea dumneavoastră”, a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor din România, Ioan Deneş.

Unul dintre elementele principale ale propunerii de reformare este de a actualiza standardele de calitate a apei aflate în prezent în vigoare, care au fost stabilite cu peste 20 de ani în urmă. Propunerea introduce, de asemenea, o abordare bazată pe riscuri în ceea ce priveşte monitorizarea calităţii apei. Aceasta abordare ar trebui să reducă pe termen lung costurile monitorizării şi, în acelaşi timp, să garanteze cea mai înaltă calitate a apei potabile.

Țările cu cea mai curată apă de la robinet din lume

În plus, directiva revizuită propusă introduce noi obligaţii de îmbunătăţire a accesului la apă. Statele membre vor trebui, de asemenea, să asigure accesul consumatorilor la informaţii privind proprietăţile apei potabile, precum şi la alte informaţii utile.

Consiliul propune, de asemenea, o nouă procedură de stabilire a cerinţelor de igienă pentru materialele care intră în contact cu apa destinată consumului uman.

Comisia a adoptat propunerea sa de reformare a Directivei privind apa potabilă la 1 februarie 2018. Consiliul pentru Mediu din 25 iunie 2018 a ţinut o dezbatere de orientare cu privire la aceasta propunere. Discuţiile de fond au continuat la nivel de experţi, pe parcursul preşedinţiilor austriece şi române.

Schimbările climatice și crizele de apă printre primele cinci riscuri în 2019 – Raport WEF

Parlamentul European a propus amendamente la propunerea Comisiei, în cadrul sesiunii sale plenare din 23 octombrie 2018. Poziţia sa în prima lectură este prevăzută pentru cea de a doua şedinţă plenară din martie. Negocierile interinstituţionale vor avea loc, probabil, în cursul preşedinţiei finlandeze.



spot_img

Ultimele știri