UE amana punerea in practica a strategiei pentru reducerea emisiilor de CO2

in Aer 22 October 2007 54 Views

Divergentele dintre membrii UE au obligat Uniunea sa amane punerea in practica a politicii de combatere a schimbarilor climatice inainte de conferinta ONU de la Bali din luna decembrie, informeaza The Guardian.

Comisia Europeana trebuia sa anunte pe 5 decembrie propunerea de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% si folosirea a 20% energie din surse regenerabile pentru consumul sau intern pana in 2020. Disensiunile actuale au amanat acest anunt pentru anul viitor. Conferinta ONU va avea loc intre 3 si 14 decembrie si va incerca sa stabileasca un succesor pentru protocolul de la Kyoto care expira in 2012.

Uniunea Europeana, unul dintre cei mai importanti lidei ai luptei impotriva schimbarilor climatice, a inaintat Organizatiei Natiunilor Unite o propunere de reducere a emisiilor de CO2 cu 30% pana in 2020. UE este insa asaltata in prezent de neumultumirile membrilor sai privind implicatiile acestei politici. Decizia de a amana planurile de reducere pentru anul viitor a fost luata inaintea votului Parlamentul European din aceasta saptamana privind initiativa Comisiei de forta companiile sa reduca emisiile de CO2 ale masinilor noi.

Cel mai probabil producatorii de masini vor avea la dispozitie trei ani pentru a-si reduce emisiile. Membrii gruparii Verzi din Parlamentul European au avertizat ca intreaga strategia europeana de lupta impotriva schimbarilor climatice este in pericol daca producatorii auto nu sunt fortati sa-si indeplineasca obligatiile pana in 2012.

Grupul Verde din PE considera ca daca UE isi va indeplini obiectivul de reducere cu 30% a emisiilor pana in 2020, masinile trebuie sa fie mai mici, mai usoare si sa nu depaseasca viteza de 160 km/ora. Masinile sunt responsabile pentru 12% din totalul emisiilor de CO2 la nivelul Uniunii Europene.

Foto: ftuffintheair.com

Comentarii

comentarii