Deseuri radioactive gestionate de catre fondul german

in Energie, Legislatie 16 June 201722 Views

Comisia Europeană a anunțat vineri că a aprobat planul Germaniei de a crea un fond public pentru gestionarea deșeurilor radioactive, informează Reuters.

UE aprobă fondul german pentru gestionarea deșeurilor radioactive

Germania intenționează să preia responsabilitățile legate de gestionarea deșeurilor radioactive și a combustibilului uzat de la operatorii centralelor nucleare. Ei ar trebui să plătească în aproximativ 24,1 miliarde de euro.

Acesta este alcătuit dintr-o sumă de bază echivalentă cu dispozițiile deja rezervate operatorilor în acest scop și o primă de risc care vizează acoperirea riscului creșterii costurilor în viitor.

Comisia a concluzionat că această mișcare a implicat un ajutor de stat din cauza incertitudinii legate de costul unui depozit pentru deșeuri și de posibilitatea depășirii costurilor. Germania consideră măsura necesară deoarece încearcă să elimine progresiv producția de energie nucleară până în 2022.

Fără această măsură, Germania ar fi putut să se confrunte cu o situație în care dificultățile financiare ale operatorilor i-ar fi forțat să-și asume costul integral al gestionării deșeurilor.

Comisia a concluzionat că sprijinul acordat nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv și că distorsiunile concurenței create de acesta sunt limitate”, au afirmat reprezentanții Comisiei Europene.

Comentarii

comentarii