Legea UE conform căreia energia obținută prin arderea lemnelor este neutră din punct de vedere al carbonului va cauza defrișări catastrofale

in Poluare 17 September 2018 218 Views

Mai mulți oameni de știință atrag atenția că legea Uniunii Europene conform căreia arderea lemnelor este neutră din punct de vedere al carbonului ar putea cauza defrișări catastrofale.

Legea climatică ar putea duce la arderea unor cantități de lemn din import egale cu cantitatea de lemn tăiat în Europa în fiecare an, afectând păduri din întreaga lume. Uniunea Europeană a încadrat energia obținută prin arderea lemnelor ca neutră din punct de vedere al carbonului urmând logica că noi copaci vor fi plantați care să compenseze într-un final pentru carbonul emis de arderea copacilor.

Însă creșterea copacilor poate dura decenii sau secole. Dacă combustibilii fosili ar fi înlocuiți cu lemn până în 2050, cantitatea de carbon din atmosferă per gigajoule de energie finală ar putea crește de două sau trei ori, conform studiului publicat în revista Nature.

Jean-Pascal van Ypersele, profesor de științe climatice la Université Catholique de Louvain, a explicat că există un risc extrem de mare ca directiva să încurajeze defrișări și distrugerea rezervoarelor globale de carbon. El a explicat că fără măsuri adiționale de conservare, directiva va crea o cerere semnificativă de lemn care va contribui la distrugerea pădurilor.

„Asta semnifică tăierea crengii pe care stă umanitatea.”, a declarat Ypersele pentru The Guardian.

Indonezia și Brazilia se numără printre cele 27 de state care și-au luat angajamentul de a folosi mai mult lemn pentru generarea energiei ca parte a eforturilor de a combate schimbările climatice.

carturesti.ro

Un oficial UE a confirmat că noua analiză este precisă și că ar putea chiar subestima situația, pentru că nu va exista o limită pentru supraexploatare, iar emisiile ar putea crește necontrolat, adăugând că  Uniunea Europeană nu înțelege magnitudinea problemei.

Comentarii

comentarii