UE a interzis prin lege productia de aspiratoare ineficiente

Comercializarea aspiratoarelor care fac mai mult zgomot și căldură decât aspiră a fost interzisă în UE. Aspiratoarele care consumă mai mult de 900 de W și emit peste 80 de db nu vor mai putea fi cumpărate din magazine odată ce stocurile se vor termina. Legea Comisiei Europene (CE) a intrat în vigoare la 1 septembrie.

aspirator
foto: wikimedia commons

 

„Prin trecerea către un aspirator mai eficient energetic, pe parcursul duratei de viață a produsului, poți să salvezi 70 euro. Cu aspiratoare care sunt mai eficiente energetic, Europa ar putea salva până la 20 TWh. Adică, echivalentul consumului anual de energie electrică al gospodăriilor din Belgia”, se arată în motivarea Comisiei Europene.

Ceea ce înseamnă, potrivit CE, că peste 6 milioane de tone de CO(echivalentul emisiilor anuale produse de o centrală termică de dimensiuni medii) nu vor mai fi emise în atmosferă.

Contestatarii acestei legi susțin că aparatele care au o putere mai mică sunt ineficiente când vine vorba de curățenie. Dar experții în domeniul energiei spun că aparatele care au un consum redus de energie curăță la fel de bine ca cele cu putere mare. Pentru că cei care le comercializează asociază performanțele cu puterea mare a aparatului, producătorii de electrocasnice cresc deliberat cantitatea de energie pe care o consumă aparatul, atunci când îl concep.

Potrivit Biroului European pentru Mediu, „puterea mai mare nu înseamnă mereu performanță mai mare, deși această concepție eronată a devenit larg răspândită”.

„Datorită designului inovativ, unele dintre modelele eficiente energetic își mențin standardele ridicate de performanță chiar și atunci când consumă mult mai puțină energie.”

Decizia vine după ce, luna trecută, sistemul de etichetare energetică a fost schimbat. CE va reveni treptat de la cel simplu, cu litere de la A (cel mai eficient energetic) la G (cel mai puțin eficient energetic). Trecerea se face de la sistemul actual, cu etichete de la A+++ la G.

Legea nu se aplică aparatelor de lustruire a pardoselii, aspiratoarelor robot, dispozitivelor de curățare a saltelei, celor pe baterii sau aspiratoarelor de mână. Totodată, nu se aplică nici în cazul aspiratoarelor industriale sau a celor pentru exterior.

Citește și: UE dorește să renunțe la sistemul de etichetare energetică A+++

 

spot_img

Ultimele știri