Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UE cere intensificarea colectarii deseurilor

Statele Uniunii Europene au la dispozitie 18 luni pentru a transpune in legislatia nationala noua Directiva europeana privind deseurile de echipamentele electrice si electronice (DEEE).

Directiva 2012/19/UE privind DEEE a fost publicata la data de 24 iulie 2012 in Official Journal of the EU.

Noua reglementare europeana impune imbunatatirea performantelor tuturor operatorilor implicati in ciclul de viata al echipamentelor electrice si electronice – producatori, distribuitori si consumatori.

In mod special sunt vizati operatorii direct implicati in colectarea si tratarea DEEE-urilor. Sub incidenta noii directive intra toate echipamentele electrice si electronice utilizate de consumatori, precum si cele destinate utilizarii profesionale.

Deseurile colectate vor reprezenta 45 la suta din greutatea echipamentelor noi

Noua Directiva introduce tinte superioare de colectare a DEEE. Pana la transpunerea prezentei directive in legislatiile nationale, ramane in vigoare rata de colectare actuala de 4 kilograme / locuitor. Urmeaza ca, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minima sa fie de 45 la suta, calculata pe baza greutatii totale a DEEE colectate intr-un an, exprimata ca procent din greutatea medie a echipamentelor electrice si electronice introduse pe piata in cei trei ani precedenti.

In cea de-a doua etapa prevazuta de directiva, incepand cu 2019, rata de colectare minima care trebuie realizata anual este de 65 la suta din greutatea medie a echipamentelor electrice si electronice introduse pe piata in cei trei ani precedeti in fiecare stat membru sau, alternativ, 85% din volumul DEEE generate pe teritorul statului respectiv.

Un detaliu important este acela ca Romania, ca si alte tari din centrul si estul Europei, va beneficia de o perioada de tranzitie. In cadrul acesteia, in prima etapa (2016-2019) va fi admisa o rata de colectare intre 40% si 45 la suta. Rata de colectare de 65 la suta, aplicata in UE din anul 2019, poate fi intarziata pe teritoriul Romaniei pana in anul 2021.

Valentin Negoita: "Pe piata colectarii au loc numai firmele si organizatiile serioase"

Cat de realiste sunt aceste tinte, pentru Romania, a explicat, pentru Green Report, Valentin Negoita, presedintele organizatiei ECOTIC: “Noi ne vom putea atinge tintele, chiar le putem depasi, totul depinde de monitorizarea pietei. Romania are un debut greoi in colectare, populatia nu e foarte instruita, iar autoritatile locale nu ofera toate informatiile necesare privind punctele si modalitatile de colectare. Criza economica are si ea un impact, populatia mentine in folosinta aparatura veche”.

Un aspect sensibil, relevant de Valentin Negoita, este concurenta de pe piata colectarii: “Nu este loc pentru toata lumea. Este loc numai pentru firmele si organizatiile serioase, nu pentru cei care stau in birou si taie facturi. Autoritatile ar trebui sa-i verifice pe cei care activeaza pe aceasta piata”, considera presedintele ECOTIC.

Mihai Diac

Foto: www.energyonline.ro

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Majoretele Apa Nova sustin colectarea selectiva

Actiune de colectare DEEE in Branesti

Vacanta activa pentru micii ecologisti

 

spot_img

Ultimele știri