UE nu a ajuns la un acord privind data la care va atinge neutralitatea climatic─â

in Legislatie, Schimb─âri Climatice 22 June 2019 87 Views

Liderii europeni nu au reu╚Öit s─â cad─â de acord privind data la care Uniunea European─â va deveni neutr─â din punct de vedere a carbonului, dup─â ce mai mul╚Ťi ╚Öefi de stat au ├«ncurajat adoptarea unei ╚Ťinte de emisii zero net p├ón─â ├«n 2050.

├Än cadrul ├«nt├ólnirii de la Bruxelles, ╚Ť─âri ca Cehia, Ungaria ╚Öi Polonia au refuzat s─â semneze orice document care men╚Ťiona ╚Ťinta pentru anul 2050. Cancelarul German Angela Merkel ╚Öi pre╚Öedintele francez Emmanuel Macron au ├«ncercat s─â stabileasc─â termenul ╚Ťint─â de neutralitate din punct de vedere al carbonului pentru 2050. Propunerea a ajuns o not─â de subsol care spune c─â ÔÇ×pentru o mare majoritate din statele membre, neutralitatea climatic─â trebuie s─â fie atins─â p├ón─â ├«n 2050.ÔÇŁ

ÔÇ×Uniunea European─â poate ╚Öi trebuie s─â conduc─â drumul, prin implicarea ├«ntr-o transformare ampl─â a propriei economii ╚Öi societ─â╚Ťi pentru a atinge neutralitatea climatic─â. Acest proces va trebui s─â fie desf─â╚Öurat ├«ntr-un mod care ╚Ťine cont de circumstan╚Ťele na╚Ťionale ╚Öi este just din punct de vedere social.ÔÇŁ, men╚Ťiona textul final al agendei strategice.

╚śtirea a dezam─âgit activi╚Ötii de mediu, care atr─âseser─â aten╚Ťia c─â ╚Ťinta setat─â este prea vag─â.

ÔÇ×Cuvinte goale nu pot reconstrui o cas─â distrus─â de o alunecare de teren sau recompensa un fermier care ╚Öi-a pierdut recolta din cauza secetei. Merkel ╚Öi Macron nu au reu╚Öit s─â conving─â Polonia ╚Öi s─â coopteze alte state. Cu oameni pe str─âzi care cer m─âsuri ╚Öi avertiz─âri de la cercet─âtori c─â fereastra de timp ├«n care putem reac╚Ťiona se ├«nchide rapid, guvernele noastre au avut o ╚Öans─â s─â conduc─â din fa╚Ť─â ╚Öi s─â pun─â Europa pe o cale rapid─â c─âtre o decarbonizare complet─â. Au ratat ╚Öansa.ÔÇŁ, a declarat Sebastian Mang, de la Greenpeace UE.

Un raport realizat ├«n 2018 de c─âtre Grupul Interguvernamental Privind Schimb─ârile Climatice (IPCC) ar─âta c─â mai avem doar 11 ani de a reduce emisiile cu 45% fa╚Ť─â de nivelurile din 2010 pentru a ├«mpiedica temperaturile globale s─â creasc─â mai mult de 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

├Äns─â unii cercet─âtori atrag aten╚Ťia c─â modelele climatice nu ╚Ťin cont de procesele de feedback pozitiv, prin care ├«nc─âlzirea global─â declan╚Öeaz─â noi factori care contribuie la problem─â. Unele estim─âri arat─â c─â lumea s-ar putea ├«nc─âlzi cu 3 grade Celsius p├ón─â ├«n 2050 f─âr─â m─âsuri urgente ╚Öi ar putea duce la colapsul civiliza╚Ťiei.

În prezent, Europa și-a luat angajamentul de a reduce emisiile cu 40% până în 2030.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii