Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UE discuta finantarea proiectelor de clima pentru natiunile sarace

Ministrii europeni ai Mediului se intalnesc luni pentru a discuta metode prin care pot strange miliardele de dolari necesare pentru a pregati tarile sarace pentru incalzirea globala si pentru a le incadra intr-un acord global pe aceasta tema, anunta Reuters.

„Oferim doua tipuri de mecanisme financiare pe baza carora tarile dezvoltate vor imparti responsabilitatea finantarii si adaptarii masurilor pentru tarile in curs de dezvoltare”, a declarat Martin Bursik, ministrul ceh al Mediului.

Cele doua tipuri de rute de finantare discutate luni sunt licitatiile conform mecanismului permiselor de carbon si un sistem prin care banii sunt distribuiti in functie de produsul intern brut al tarii si emisiile fiecareia dintre ele. Economiile bazate pe industria carbunelui sunt asteptate sa refuze orice strategie care ar implica distributia finantarii in functie de emisii, a declarat un diplomat polonez.

Diferente de opinie au inceput deja sa apara intre cele 27 de state europene pe tema finantarii. Ultimul document care estima investitia neta globala pentru lupta impotriva schimbarilor climatice mentiona ca suma trebuie sa creasca pana la aproximativ 175 miliarde de euro pana in 2020, iar surse din UE declara ca aproape 100 de miliarde din aceasta suma trebuie investite in tarile in curs de dezvoltare.

Unele tari din UE, printre care si Italia, au pledat pentru reducerea sumei, in timp ce tari precum Germania au declarat ca banii sunt necesari. Activistul Greenpeace, Joris den Blanken, a avertizat ca situatia acestor negocieri ar putea paraliza din nou discutiile in cadrul ONU pe tema climei, dupa ce tratativele de anul trecut au esuat tocmai din cauza faptului ca membri UE nu s-au inteles pe tema sprijinului financiar.

Organizatia Greenpeace afirma ca 35 de miliarde de euro pe an, pana in 2020, trebuie investite de UE in tarile in curs de dezvoltare, in conditiile in care acestea sunt responsabile pentru 64% din schimbarile climatice datorate emisiilor pe parcursul revolutiei industriale. In plus, organizatia atrage atentia ca pozitia Statelor Unite trebuie sa fie una ferma inainte da a gandi alte masuri.

Succesul negocierilor din decembrie de la Copenhaga pe marginea unui nou protocol care sa il inlocuiasca pe cel de la Kyoto va depinde de masura in care natiunile in curs de dezvoltare pot fi convinse sa trateze o problema pe care ei o pun pe seama tarilor industrializate.
Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri