UE: Electrocasnice mai eficiente si etichete energetice peste clasa A

in Business 1 April 2009 876 Views

Uniunea Europeana a lansat un nou sistem de etichetare energetica peste clasa A pentru aparatele electrocasnice. Acesta este realizat pe baza binecunoscutelor clase de eficienta energetica de la A la G, si prevede introducerea unor noi clase dinamice „peste A”. Noile formate permit consumatorilor sa decida si producatorilor sa arate cu cat „mai bine decat A” este intr-adevar un anumit produs. De exemplu, clasa „A-20%” inseamna ca produsul respectiv consuma cu 20% mai putina enegie decat un produs clasa „A”.

In urma propunerilor de ecodesign stabilite de UE electrocasnicele nu vor trebui sa consume mai mult decat o cantitate anume de energie. Pentru produsele care vor respecta acesta conditii, o noua eticheta energetica ii va informa pe consumatori despre actualele performante ale aparatului.

Pachetul de legi cu noile reguli de imbunatatire a performantei energetice a produselor electrocasnice a fost aprobat de catre statele membre UE in cadrul conferintei comitetului pentru ecodesign si etichetare energetica. Pachetul stabileste o serie de conditii obligatorii de performanta energetica si creeaza un sistem upgradat de etichetare energetica pentru televizoare si alte aparate alactrocasnice.

„Pachetul de masuri pentru ecodesign si etichetare energetica ar aduce o contributie cruciala la atingerea tintelor noastre de eficienta energetica. Eu personal sunt incantat de noile etichete energetice care sunt foarte clare pentru consumatori, accelereaza competitia pentru cele mai eficiente produse, stimuleaza transformarea pietei si economia de energie electrica”, a declarat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.

Noile masuri ar reduce consumul de energie electrica al UE cu 51 terrawati/ora pana in 2020, cantitate ce corespunde cu electricitatea consumata anual in Portugalia si Latvia.

Foto: nxgmegamall.com

Comentarii

comentarii