Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UE este aproape de un acord istoric in privinta pachetului climatic

Uniunea Europeana este foarte aproape de a ajunge la un acord istoric in ceea ce priveste combaterea schimbarilor climatice si asigurarea securitatii energetice a UE, au da asigurari, joi, comisarii europeni Andris Piebalgs (energie) si Stavros Dimas (mediu) si reprezentantul presedintiei franceze a UE, Jean-Louis Borloo, in cadrul unei dezbateri organizate pe aceasta tema in plenul Parlamentului European.

Dezbaterea a avut loc in aceeasi zi in care si ministrii mediului din cele 27 de state membre UE se reunesc la Bruxelles, pentru a ajunge la un acord asupra pachetului legislativ propus de Comisia Europeana. Negocierile intre reprezentantii Consiliului, Parlamentului si Comisiei au fost purtate pana tarziu in noaptea de marti spre miercuri si, in ciuda persistentei anumitor divergente, in general exista un acord asupra principalelor prevederi ale pachetului schimbari climatice-energie.

Ministrul francez pentru ecologie, dezvoltare durabila si planificare, Jean-Louis Borloo, care prezideaza in Consiliu reuniunile ministrilor mediului, a precizat ca in Consiliu se pot identifica trei ‘blocuri’ de state membre, in functie de situatia specifica din fiecare: tarile baltice care, potrivit tratatelor de aderare la UE, sunt nevoite sa dezafecteze centralele nucleare; statele care se bazeaza inca pe energia produsa de carbune si cu o industrie nu foarte performanta, precum Polonia si alte state din Est, si, in cele din urma, grupul statelor membre care ‘sunt foarte atente la pretul acestei solidaritati si la veniturile provenite in urma licitatiilor cu emisii’.

Oficialul francez a anuntat ca, la 6 decembrie, presedintele Nicolas Sarkozy se va intalni la Gdansk cu sefii de stat si de guvern din Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Romania, Bulgaria si tarile baltice in vederea obtinerii unui acord asupra unor subiecte importante din acest pachet legislativ. ‘Unele state au nevoie de acest succes european pentru le insufla crezul dezvoltarii durabile si, inclusiv din acest motiv, Europa nu isi poate permite sa se ajunge la o spirala vicioasa, ci trebuie sa arate in 2009, la Copenhaga modelul mondial de urmat’, a spus Borloo, apreciind ca negocierile purtate in prezent intre statele membre reprezinta o repetitie generala a negocierilor internationale ce vor demara anul viitor in capitala daneza.

Prezentand, pe scurt, stadiul negocierilor, comisarul european Andris Piebalgs a precizat ca in zilele urmatoare se va ajunge la un acord in privinta utilizarii energiei din surse regenerabile. Comisia a propus obiectivul obligatoriu pentru toate statele membre de folosire in proportie de 20 la suta pana in 2020 a energiilor regenerabile, iar 10 la suta din combustibilii folositi in transporturi sa fie, de asemenea, biocombustibili. Desi obiectivul general propuse de Comisie – asa-numitul ‘obiectiv 20/20/20’, adica 20 la suta reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, 20 la suta eficienta energetica si 20 la suta utilizare a energiilor regenerabile, toate acestea pana in anul 2020 – este sustinut atat de statele membre, cat si de Parlament, nu exista inca un acord cu privire la mecanismul de flexibilitate si cooperare, pentru a permite statelor membre sa atinga obiectivele intr-un mod eficient din punct de vedere al costurilor.

Concret, punctul inca nerezolvat in cadrul negocierilor este daca in 2014 va exista o revizuire a acestui mecanism. Comisia nu se opune revizuirii functionarii acestui mecanism, dar insista ca nu trebuie pus sub semnul intrebarii obiectivul central. In interventiile lor, europarlamentarii au subliniat necesitatea adoptarii, in sedinta plenara din 17 decembrie, a rapoartelor referitoare la pachetul legislativ schimbari climatice-energie si au insistat ca Uniunea Europeana trebuie sa dea un bun exemplu restului lumii daca doreste sa obtina angajamente ferme de lupta impotriva schimbarilor climatice.

Pachetul ce urmeaza a fi votat in sesiunea plenara de luna aceasta de la Strasbourg contine cinci rapoarte – Revizuirea sistemului european de comercializare a cotelor de emisii (ETS), raportor Avril Doyle (PPE-DE, Irlanda); Eforturi comune in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, raportor Satu Hassi (Grupul Verzilor/ALE, Finlanda); Promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, raportor Claude Turmes (Grupul Verzilor/ALE, Luxemburg); Captarea si stocarea bioxidului de carbon, raportor Chris Davies (ALDE, Marea Britanie); Stabilirea standardelor de performanta privind emisiile pentru autoturismele noi, raportor Guido Sacconi, (PSE, Italia).

Desi cei doi comisari – Piebalgs si Dimas – i-au multumit in mod deosebit liderului francez Nicolas Sarkozy care, in calitate de presedinte al Consiliului a depus eforturi mari pentru a vedea adoptat pana la sfarsitul acestui an pachetul schimbari climatice – energie, liderul Grupului Socialist, Martin Schulz, a insistat ca meritul principal revine Parlamentului European si raportorilor sai, care s-au straduit sa ajunga din prima lectura la un acord cu Consiliul, fara ca acest lucru sa insemne ca ii dau un cec in alb presedintiei franceze.

spot_img

Ultimele știri