Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UE intensifica eforturile de reducere a deseurilor marine

Deseurile marine reprezinta o amenintare grava pentru mediul costier si cel marin din intreaga lume. Habitatele marine sunt contaminate cu deseuri generate de om si alte reziduuri, care ridica probleme tot mai mari de ordin ecologic, economic, igienico-sanitar si estetic.

Comisia Europeana intreprinde actiuni pentru sensibilizarea opiniei publice in legatura cu aceasta problema de anvergura mondiala, in conformitate cu angajamentele asumate la Rio in vara acestui an care vizeaza reducerea incidentei si a impactului acestei poluari asupra ecosistemelor marine.

„Cu ocazia Summitului Pamantului Rio+20, liderii mondiali s-au angajat sa realizeze o reducere semnificativa a deseurilor marine pana in 2025. Comisia Europeana intentioneaza sa se plaseze in avangarda acestor eforturi, cooperand indeaproape cu statele membre, conventiile maritime regionale si factorii implicati, pentru a identifica si dezvolta initiative comune in vederea remedierii problemei”, Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.

Deseurile marine sunt 80% plastice

Deseurile marine sunt formate, in procent de pana la 80 %, din material plastic si provin dintr-o gama larga de surse. In general, materialele plastice persista in mediul marin, posibil timp de sute de ani. Concluzia documentului este ca politicile in domeniul apei, al utilizarii eficiente a resurselor, al deseurilor si al protectiei naturii si mediului marin, precum si legislatia in domeniul naval si al infrastructurii portuare joaca, fara exceptie, un rol in solutionarea acestei probleme, dar trebuie sa fie mai bine implementate.

Eforturile anterioare au fost franate de lipsa unor informatii fiabile in legatura cu amploarea si natura exacta problemei. Aceasta situatie ar trebui sa fie insa partial remediata in prezent, avand in vedere imbunatatirea permanenta a cunostintelor disponibile . Pana la 15 octombrie 2012, in cadrul punerii in aplicare a Directivei-cadru privind strategia pentru mediul marin, statele membre au avut obligatia de a prezenta o evaluare initiala a starii apelor lor marine, modul in care definesc „starea ecologica buna” si obiectivele stabilite pentru realizarea acesteia. Comisia analizeaza in prezent rapoartele statelor membre si intentioneaza sa isi publice evaluarea in 2013.

Nu toate statele membre au reusit sa isi prezinte rapoartele la timp.

Etapele urmatoare

Documentul privind deseurile marine, alaturi de cateva proiecte-pilot aflate in desfasurare si de informatiile colectate de la statele membre cu privire la starea apelor lor marine in temeiul Directivei-cadru privind strategia pentru mediul marin, vor reprezenta o contributie importanta, intrucat Comisia are in vedere stabilirea unui posibil obiectiv de reducere a deseurilor la nivelul UE pentru a-si respecta angajamentul asumat in cadrul Summitului Rio+20.

Comisia urmeaza sa se consulte cu statele membre si cu alte tari, cu conventiile maritime regionale, cu factorii implicati si cu alte parti interesate in vederea stabilirii celui mai bun plan de actiune pentru combaterea deseurilor marine. Aceasta consultare va culmina cu o Conferinta internationala privind prevenirea si gestionarea deseurilor marine in marile europene, organizata de ministerul federal german al mediului si de Comisia Europeana, care se va desfasura la Berlin in aprilie 2013.

Peter Altmaier, ministrul german al mediului si Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, se vor numara printre participantii la acest eveniment, care se va concentra asupra planurilor de actiune regionale pentru marile europene si are drept obiectiv sa prezinte un set practic de instrumente de actiune.

Foto: marineinsight.com

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri