UE propune interzicerea majorității microparticulelor din plastic utilizate în produse

Agenția Europeană pentru Produse Chimice (Echa) a propus interzicerea utilizării microparticulelor din plastic în produse cum ar fi cosmetice, detergenți,vopsea și produse medicale, începând cu 2020. Interdicția ar preveni generarea a 36.000 de tone de microplastice adăugate intenționat în produse.

Proiectul de lege prevede interzicerea microplasticelor care nu sunt necesare și sunt adăugate intenționat în produse cum ar fi cosmetice, detergenți și vopsele, precum și alte produse din sectorul de construcții, sectorul agricol și cel al combustibililor fosili.

În fiecare an, Europa poluează mediul înconjurător cu o cantitate de microplastice de șase ori mai mare decât Marea Insulă de Gunoi a Pacificului, sau echivalentul a 10 miliarde de sticle de plastic. Dacă proiectul de lege va fi implementat, în următorii douăzeci de ani s-ar putea preveni generarea a 400.000 de tone de plastic.

Echa a propus restricționarea utilizării microplasticelor prin introducerea în REACH, cel mai strict set de legi privind produsele chimice la nivel global.

Dacă va fi adoptată în forma actuală, legislația va viza doar sectorul produselor de curățenie, care și-a asumat deja eliminarea microplasticelor. Alte sectoare vor primi o perioadă de grație de 2 până la 6 ani.

Microparticule de plastic, descoperite în corpurile tuturor mamiferelor marine studiate

Propunerea legislativă nu abordează și problema microplasticelor care ajung în mediul înconjurător neintenționat, prin uzura anvelopelor de la vehicule sau îmbrăcăminte din materiale textile sintetice.

Elise Vitali, ofițer pentru politici legate de produsele chimice în cadrul Biroului European de Mediu, a declarat că problema poluării cu microplastice a fost alimentată de companii iresponsabile, cum ar fi producătorii de produse cosmetice, care au înlocuit ingrediente naturale cu microparticule din plastic, ignorând avertizările oamenilor de știință.

„Vom încerca din răsputeri să înăsprim propunerea, pentru a asigura un impact real. Rezolvarea problemei plasticului din produse reprezintă doar vârful aisbergului atunci când vine vorba de rezolvarea întregii probleme a microplasticelor, dar este un pas necesar.”

Fondatorii alianței împotriva poluării cu plastic investesc miliarde de dolari în noi fabrici de plastic

Comitetul științific Echa va revizui propunerea în următoarele 15 luni, iar forma finală va fi votată de către experții guvernamentali din comitetul REACH la începutul anului 2020.

Propunerea legislativă face parte din strategia europeană privind poluarea cu plastic, în cadrul căreia vor fi interzise o serie de articole de unică folosință din plastic începând cu 2021.

spot_img

Ultimele știri