Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UE luptă pentru reducerea poluării în interior, dar promovează exporturile de tehnologii pentru arderea cărbunilor

State puternic industrializate din cadrul Uniunii Europene, precum Franța și Germania, militează pentru combaterea schimbărilor climate, dar nu se sfiesc să susțină companiile de pe teritoriile lor să exporte tehnologii pentru centralele electrice care funcționează pe bază de cărbune, care este cel mai poluant combustibil fosil. De asemenea, potrivit unui document citat de EU Observer, 3,8 miliarde de euro din bani publici europeni au fost folosiți ca garanție pentru buna execuție a acestor proiecte.

Global warming - China

În vreme ce legislația Uniunii Europene are o serie de politici orientate către reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe teritoriul statelor membre, pentru poiectele de export susținute de agențiile guvernamentale europene nu există aproape nicio regulă care să stabilească anumite standarde de protecție a mediului. Aceste agenții asigură garanții financiare sau credite preferențiale companiilor autohtone, care dezvoltă contracte internaționale pentru realizarea unor unități de producție.

Un document intern al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) oferă o nouă perspectivă asupra creditelor pentru dezvoltarea unor centrale electrice pe bază de combustibili fosili. De exemplu, în 2012, Franța alături de SUA au oferit o garanție de 1,1 miliarde de dolari pentru „proiectarea, contruirea, livrarea și asamblarea” celor șase turbine din cadrul termocentralei pe cărbune din Kusile, Africa de Sud. Conform companiei sud-africane, Kusile va fi “a patra cea mai mare termocentrală pe cărbune din lume” și va fi operațională vreme de 60 de ani.

Între 2003 și 2013, cele 34 de state membre OCDE au creditat cu peste 12,8 miliarde de dolari construirea unor capacități de producție energetică poluante. Aproape o treime din sumă a venit din partea statelor membre UE, Franța și Germania oferind cele mai mari sume – de 1,8 miliarde de dolari, respectiv 1,1 miliarde de dolari.

În 2013, președintele SUA, Barak Obama, a făcut un apel la finanțări publice pentru termocentralele pe carbune, iar de atunci Washingtonul a încercat să impună acest lucru pe agenda negocierilor cu celalți membri OCDE. La ultima întâlnire, avută pe 4 martie, s-a discutat o posibilă restricționare a susținerii acestor afaceri, însă șansele de a obține acord sunt minime.

„Știm clar că Polonia și Cehia, la fel ca și Australia, Coreea de Sud, Japonia și Turcia se opun mai mult sau mai puțin aprobării acestui nou pas extrem de important. Acestea discută în spatele ușilor închise, pe teme care nu sunt făcute publice, cu date care nu sunt cunoscute opiniei publice și nu explică foarte bine poziția față de acest subiect „, a spus Sebastien Godinot, economist în cadrul World Wide Foundation. Acesta a adăugat că se urmărește totuși adoptarea unei poziții comune a OCDE și UE înaintea summit-ului pe climă de la Paris.

Citeșet și:

Renunțarea la combustibili fosili nu înseamnă sfârșitul civilizației moderne

Cererea de cărbune crește cu 45 mld. tone până în 2019

Studiu Greenpeace: Cărbunele, sprijinit mai mult decât regenerabilele

spot_img

Ultimele știri