Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UE nu a reuşit să stopeze declinul albinelor şi al fluturilor

Măsurile luate în Uniunea Europeană pentru protejarea albinelor şi a fluturilor şi pentru a preveni declinului populaţiilor acestor insecte extrem de importante pentru mediu şi pentru industria alimentară au fost în mare parte ineficiente, au anunţat, potrivit Reuters, realizatorii unui audit asupra acestor măsuri.

Curtea Europeană de Audit a examinat eficienţa cadrului de măsuri al Comisiei Europene conceput pentru a proteja diferite specii de insecte, printre care şi viespile şi coleopterele – aşa cum sunt iniţiativele cu privire la polenizatori 2018 şi cu privire la biodiversitatea până în 2020.

Aceste politici nu au contribuit prea mult la protejarea polenizatorilor, conform auditului.

Apicultorii din vestul Europei au raportat scăderi ale numărului de albine din stupuri în ultimii 15 ani, conform Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor.

Parlamentarii europeni au avertizat la rândul lor că această tendinţă pune în pericol nu mai puţin de 76% din producţia de alimente din Europa, care este dependentă de polenizare – unul dintre cele mai afectate elemente în ecosistemele europene, conform Comisiei.

Conform auditorilor, regulile UE cu privire la folosirea pesticidelor reprezintă principala cauză a scăderii numărului polenizatorilor naturali.

Legislaţia aplicată în prezent este depăşită din punct de vedere ştiinţific, conform auditorilor.

Statele membre ale UE au continuat să utilizeze pesticide în mod legal, în conformitate cu cadrul UE de măsuri considerate responsabile de scăderea masivă a populaţiilor de albine, au notat auditorii.

Între 2013 şi 2019 au fost acordate nu mai puţin de 206 de autorizaţii de urgenţă pentru folosirea a trei tipuri de insecticide pe bază de neonicotinoide, chiar dacă aplicarea lor a fost restricţionată din 2013 iar autorităţile de reglementare ale UE au interzis folosirea lor în spaţiile aflate în aer liber încă din 2018 (aceste insecticide pot fi folosite doar în sere închise).

Pentru a proteja albinele, Comisia a anunţat că doreşte să reducă folosirea pesticidelor chimice cu 50% şi respectiv a fertilizatorilor cu 20% până în 2030.

spot_img

Ultimele știri