UE ofera 5 miliarde de euro pentru dezvoltarea vehiculelor verzi

in Transport 27 November 2008 89 Views

Comisia Europeana (CE) a propus saptamana aceasta o investitie de cel putin cinci miliarde de euro in industria auto pentru dezvoltarea vehiculelor verzi, informeaza agentia de presa Xinhua. Fondul va proveni de la Uniunea Europeana (EU), Banca Europeana de Investitii (EIB), industrie si de la statele membre. Propunerea face parte dintr-un plan de 200 miliarde de euro anuntat de CE pentru stimularea economiei europene.

„Ce trebuie sa facem pentru industria auto este sa o ajutam sa se transforme intr-una mai moderna, mai prietenoasa cu mediul si sa se adapteze la noile trenduri mondiale”, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

EIB va contribui la acest proiect oferind imprumuturi producatorilor auto si furnizorilor pentru finantarea inovatiilor, in special pentru tehnologiile proiectate sa imbunatateasca siguranta si performanta de mediu, precum vehiculele electrice. De asemenea, initiativa CE cuprinde si masuri precum scoaterea din circulatie a autovehiculelor vechi. In plus, CE va sprijini dezvoltarea mijloacelor verzi de transport in comun.

Din cauza crizei financiare, industria auto europeana a intampinat dificultati in comercializarea noilor modele de autovehicule, vanzarile scazand cu 14,5% in luna octombrie.

Comentarii

comentarii