Greenpeace: aproape o cincime din bugetul UE, utilizat pentru producția animalieră

Aproape o cincime din bugetul total al Uniunii Europene este utilizat pentru a suține producția animalieră pe teritoriul Europei, conform unui nou raport de la Greenpeace.

În condițiile în care oamenii de știință cer o reducere semnificativă a consumului de carne și produse animale, autorii raportului susțin că banii contribuabililor, peste 28 de miliarde de euro, ar trebui redirecționați departe de agricultura intensivă.

Luna trecută, un raport publicat de cercetătorii din comisia Eat-Lancet recomanda adoptarea unei noi diete bazată pe plante pentru a combate schimbările climatice și pierderea biodiversității. O asemenea dietă presupunere reducerea consumului de carne în Europa cu 77%.

Europenii mănâncă de două ori mai multă carne decât este recomandat și de două ori mai mult decât media globală.

„Adoptarea dietelor cu mai puțină carne și lactate ar combate nu numai probleme de sănătate, dar ar și reduce presiunea pusă pe terenuri, eliberând mai mult spațiu pentru natură.”, a declarat Marco Contiero, director de politici agricole ale UE la Greenpeace.

Cercetătorii au estimat că 125 de milioane de hectare de terenuri din Europa sunt utilizate pentru pășunat sau a produce hrană pentru animale, incluzând peste 60% din terenurile arabile care ar putea fi folosite pentru a crește hrană destinată consumului uman.

Aceste terenuri valorează între 28-32 miliarde de euro în plăți directe anuale PAC către sectorul producției animaliere, sau 18-20% din bugetul total al Uniunii Europene.

Raport: Sistemul alimentar global nu funcționează și are nevoie de schimbări urgente

Animalele crescute în sistem intensiv primesc furaje speciale, cum ar fi grâu și soia, care le îngrașă mai repede, în loc să pască pe pășuni.

Autorii raportului spun că producția de carne și lactate ar trebui să fie restricționată la sisteme agricole bazate pe pășunat, în cadrul cărora animalele sunt crescute afară și cu o dietă bazată în special pe iarbă. Această tranziție ar elibera suprafețe mari de terenuri care pot fi folosite pentru creșterea culturilor destinate în mod direct consumului uman.  

Greenpeace a declarat că subvențiile agricole ar trebui redirecționate către producția de fructe și legume.

Consumul de proteine animale în Europa a crescut cu 80% începând cu anii ’60, alimentată de o creștere a producției de carne și lactate din regiune. La nivel global, aproape 80% din terenurile arabile ale lumii sunt destinate pentru creșterea animalelor, care oferă doar 18% din caloriile lumii.

Conform unui studiu publicat anul trecut, sectorul european al creșterii animalelor a depășit limitele sigure în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, fluxurile de nutrienți și pierderea biodiversității. Industria de creștere a animalelor trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 74% până în 2050.

spot_img

Ultimele știri