UE relaxează restricțiile la pescuit. Ce spun ONG-urile

După două zile de negocieri intense, miniștrii Uniunii Europene au stabilit noi cote pentru pescuit în Oceanul Atlantic și în Marea Nordului, după ce populația de pește din aceste ape și-a revenit în mod spectaculos. Organizațiile care se ocupă cu protejarea mărilor și oceanelor se declară însă împotriva acestor relaxări.

12_16_peste_ue2

În curând, oferta de cambulă, cod, eglefin și calcan de pe rafturile supermarketurilor ar putea crește semnificativ, potrivit The Guardian. Uniunea Europeană a decis să relaxeze cotele impuse pentru pescuit, după ce populația de pește din Atlantic și Marea Nordului a revenit din declin.

De anul viitor, pescarii vor putea prinde de 2 ori mai multă cambulă, cu 15% mai mult cod, cu 47% mai mult egrefin, cu 15% mai mult calcan și cu 20% mai mult merluciu. Restricțiile anterioare au fost ridicate, după ce populația de pește a crescut cu 300% în ultimul deceniu. Totodată, pentru unele specii, precum hering, anșoa și langustine, miniștrii UE au micșorat cotele.

Cu toate acestea, ONG-urile de mediu și-au exprimat îngrijorarea față de unele specii de pește aflate încă în pericol din cauza supra-exploatării. Greenpeace a avertizat că noile cote pun în pericol a populația de cod, iar Oceana și Seas at Risk au avut de asemenea atitudini critice.

Conform unui reprezentant al organizației ClientEarth, „unele cote permit în continuare pescuitul excesiv, amenințând sustenabilitatea stocurilor și industria care se bazează pe acestea”.

Cei de la thinktank-ului Pew Trusts sunt însă mai rezervați în a blama noile reglementări stabilite la nivel european. Managerul de proiect din departamentul responsabil cu pescuitul, Andrew Clayton, s-a declarat mulțumit de unele cote și nemulțumit pentru altele:

Vestea bună este că miniștri au adoptat multe cote de pescuit respectând recomandările Consiliului Internațional pentru Explorarea Mării (ICES). Pentru alte stocuri, însă, au stabilit cote mai mari decât o recomandă ICES. Asta va face ca implementarea politicii comune în domeniul pescuitului mai greu de implementat, de aceea miniștrii ar trebui să își justifice în mod public deciziile.

Conform acestei politici, Comisia și-a asumat stabilirea unor cote care să asigure până în 2015 sau cel târziu până în 2020 sustenabilitatea populațiilor de pești pe termen lung.

spot_img

Ultimele știri