UE si SUA propun eliminarea taxelor pentru produsele ecologice

in EcoLIFESTYLE 3 December 2007 65 Views

Uniunea Europeana si Statele Unite propun scoaterea taxelor pentru unele produse verzi in scopul promovarii folosirii tehnologiei prietenoase cu mediul, prin ieftinirea acestora.

In acest sens, au fost identificate 43 de produse cu beneficii ecologice, precum panourile solare, potrivit Associated Press. Anuntul a fost facut cu o saptamana inaintea debutului conferintei pe teme climatice de la Bali.

In anunt se precizeaza, insa, ca eliminarea taxelor nu vizeaza si biocombustibilii, precum etanolul, Brazilia fiind cel mai mare exportator in domeniu. Delegatiile UE si SUA la Organizatia Internationala a Comertului sustin ca ridicarea taxelor ar trebui aplicata doar la produse industriale.

"Prin eliminarea taxelor produselor si serviciilor ecologice, in special tehnologiilor curate, putem scadea pretul acestora si creste accesul mondial la folosirea acestor produse importante", a declarat Susan Schwab, reprezentanta SUA.

Viitorul acestei initiative este, insa, incert. Ridicarea taxelor ar trebuie sa fie parte a unui acord general in cadrul discutiilor pentru liberalizarea comertului care s-au oprit de mai multe ori de-a lungul a ultimilor sase ani. Intelegerea ar putea fi parafata la sfarsitul anului viitor, cel mai devreme.

Acest articol a fost preluat cu acordul GreenBiz.

Comentarii

comentarii